Kraljevčani u borbi protiv zagađenja

Problem neredovnog iznošenje smeća postao je neizdrživ za građane Kraljeva koji su se okupili oko kampanje Ide glas i pokrenuli peticiju za rešavanje ovog komunalnog problema.

Najveći problemi za građane Kraljeva su u Beogradskoj ulici i ulici Tomislava Andrića Džigija.

Problem sa kontejnerima se nalazi iza suda, gde je i početak parka kod Melosa – baš na tom prolazu ima mnogo što smeća što izlomljenog stakla, što stvara opasnost za decu, i za odrasle generalno kad tim putićem prolaze“, priča nam jedan od stanovnika čuvene kraljevačke „Džigijeve ulice“.

Već niz godina, stanovnici ovih ulica nemaju kontejnere u blizini svog doma. Ovi stanovnici moraju da ili odnose smeće daleko, ili da dalje odlažu na divlje deponije.

U našoj ulici je svaka kuća imala svoju korpu, koju iznese četvrtkom, jer su tim danom ujutru dolazili da pokupe smeće, mada, vremenom, korpe su na svako malo nestajale i narod je ostajao bez svojih korpi, pa su morali da odlaze čak do kontejnera kod prodavnica da bace smeće“, priča dugogodišnja stanovnica Beogradske ulice i dodaje da su, pored ličnih korpi, i na svakih dvadesetak metara u ulici bili postavljeni kontejneri – kojih više nema, već postoji samo jedan na raskrinici koji je stalno pun i preliva van kontejnera.

Ono što je najveći problem je stvaranje takvih divljih deponija i u gradu, ali i van grada. Rastom ovih divljih deponija, ugrožava se ekološka slika opštine, a takođe i raste opasnost od širenja zaraznih bolesti i rasta populacije živih bića koje deponije privlače (glodari, ptice i sl.).

Ne samo što grad ružno izgleda, već je i smeće svuda van grada. Beranovac, Ribnica, Kovaci, pogotovo Žiča su samo neki od mesta gde je previše smeća…“, priča nam jedan Kraljevčanin i dodaje da se to smeće kasnije baca u reku i zagađuje životnu sredinu.

Kako bi rešili ovaj problem, mladi Kraljevčani okupljeni oko kampanje Ide glas pokrenuli su peticiju za postavljanje kontejnera za prikupljanje smeća i redovno odnošenje smeća od strane javnog komunalnog preduzeća Kraljeva u ulicama Beogradska, Tomislava Andrića Džigija i Tanaska Rajića. Peticiju će predati gradonačelniku Kraljeva, načelniku Gradske uprave Kraljevo, predsedniku Skupštine grada Kraljevo i , direktoru JKP „Čistoća”, a svi građani koji žele da ih podrže mogu to učiniti potpisivanjem online peticije.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još