Komemorativni performans ekipe predstave „Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi“

MINUT BUKE ZA DRAGOLJUBA ĐURIČIĆA

Danas, 27. marta 2021. godine, Reflektor teatar odigraće posebno izvođenje predstave „Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi“ u režiji Milene Bogavac.

Nakon godinu dana pauze, promene u glumačkoj podeli i brojnih otkazivanja usled nepovoljne epidemiološke situacije, „Smrt fašizmu“ se vraća na scenu najsimboličnijeg od svih datuma: na osamdesetu godišnjicu od velikih protesta, koji su Beograd učinili prvom tačkom otpora fašizmu, u Evropi. Ovim protestima, kao i mladim ljudima koji su ih predvodili i organizovali, inspirisana je i radnja same predstave.

Takođe, 27. mart jeste datum koji se širom sveta obeležava kao Svetski dan pozorišta.

Izvođenje je posvećeno Dragoljubu Đuričiću (1953-2021), muzičaru, antifašisti, kompozitoru i članu autorskog tima ove predstave, koji je 15. marta preminuo usled posledica koronavirusa.

Iako epidemiološke mere nalažu da u publici bude vrlo ograničen broj gledalaca, ekipa predstave nije želela da propusti ovaj simbolični datum, kao priliku da igranjem oda počast svom kompozitoru, kolegi i prijatelju. Zbog toga će, pre početka predstave, u Dorćol Platzu, ali i na društvenim mrežama Reflektor teatra, publika moći da pogleda komemorativni performans pod naslovom MINUT BUKE ZA DRAGOLJUBA ĐURIČIĆA.

„Dragoljub Đuričić nije bio čovek koji ćuti. Njegov doboš je glasno odjekivao sa čela kolone, tokom demonstracija devedesetih i dvehiljadite, a njegove mudre, jasne i ohrabrujuće reči, pratile su nas kroz čitav proces rada na ovoj predstavi. Zato ćemo Dragoljubu odati počast sećajući se kako je svirao i kako je govorio.“, objasnila je koncept performansa Milena Bogavac.

Ona je navela da u predstavi po prvi put nastupa mladi glumac Matija Živković, koji je u podeli zamenio Nikolu Živanovića. Razlog za ovu alternaciju nastao je prošle godine, kada je Nikola, na veliku radost ostatka ekipe, upisao postdiplomske studije glume i govora u Londonu. Ipak, s obzirom da se Nikoline studije zbog epidemije uglavnom odvijaju online, Nikola će i sam uzeti učešće u perfomansu MINUT BUKE ZA DRAGOLJUBA ĐURIČIĆA.

„Ovo je naš način da iskažemo poštovanje Dragoljubu, ne samo kao našem prijatelju i kolegi, već i kao umetniku, pobunjeniku i revolucionaru, koji je i pre rada na ovoj predstavi bio naš uzor i inspiracija. Bila je velika privilegija to što smo zajedno radili na ovoj predstavi i Dragoljubov iznenadni odlazak, ponovo nas je okupio“, rekao je Đorđe Živadinović Grgur, glumac Reflektor teatra.

„Kada je u pitanju trenutna epidemiloška situacija, bilo je razloga da predstavu i ovog puta otkažemo. Ipak, bio je i jedan da je odigramo, uprkos svemu!“, dodala je Milena Bogavac.

Predstavu će uživo moći da gleda dvadesetoro ljudi, uz poštovanje svih mera i instrukcija, za sprečavanje širenja virusa Covid–19. Svima koji ovoga puta nisu uspeli da dođu do svojih karata, Reflektor teatar će se odužiti strimovanjem performansa posvećenog Dragoljubu Đuričiću.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još