Koje su najznačajnije pesme kultne grupe U2?

Irska rok grupa U2 jedna je od najvećih svih vremena, sa prodatih preko 150 miliona albuma, 6 No1 albuma u Americi i 9 No1 albuma u Britaniji, kao i osvojene 22 Gremi nagrade, što je najviše nakon Stivija Vondera.

Pored toga su i politički aktivni, posebno u sferi ljudskih prava, a kako frontmen Bono, tako i cela grupa, podržali su mnoge kampanje, kao što su kampanje pomoći nerazvijenim zemljama Afrike, te kampanje koje su pokrenule organizacije kao što su Amnesty International, Greenpeace, DATA (Debt, AIDS, Trade in Africa), Chernobyl Children’s Project i druge.

Posebno je zanimljiv njihov aktivizam na području Balkana. 1993. godine Bono je prvi put posetio Sarajevo, a inspirisan onim što je zatekao, kao i dokumentarcem „Miss SarajevoBila Kartera, napisao je istoimenu pesmu objavljenu pod pseudonimom „Passengers„, a koju U2 izvodi zajedno sa Lučanom Pavarotijem. Pesma na jedan drugačiji način govori o životu u okupiranom Sarajevu. Grupa je održala i koncert u Sarajevu, kada je u toj pesmi Pavarotijev glas emitovan putem starog gramofona. Taj koncert smatraju i jednim od najdražih u karijeri jer je Bono u jednom trenutku na koncertu izgubio glas, na šta je publika reagovala fanatičnim aplauzom u znak podrške, što je članovima grupe bilo neverovatno jer su verovali da bi „u sličnim situacijama negde drugde bili izviždani„.

Elem, nakon ovako impozantne karijere – kako odrediti koji su to najveći hitovi i najznačajnije pesme ove sjajne grupe?

Kako bi nam bar donekle olakšali posao, Island i Interscope Records (Universal Music Group) su predstavili album „Songs Of Surrender“ – izdanje sastavljeno od 40 najvećih pesama ove legendarne grupe, ponovo osmišljenih i snimljenih.

Kako navodi Universal Music, album je rezultat studijskih sesija koje su se dešavale u protekle dve godine sa različitim saradnicima, među kojima su bili Brajan Eno, Danijel Lanua, Bob Ezrin i brojna druga imena, a projekat je osmislio je i producirao gitarista grupe The Edge.

Na albumu se nalaze neke od najslavnijih pesama koje su nastale tokom više od 40 godina duge karijere benda, uključujući numere „With Or Without You“, „One“, „Beautiful Day“, „Sunday Bloody Sunday“ i „Invisible“. Zahvaljujući muzičkoj reinterpretaciji, pesme imaju potpuno nove snimke, aranžmane, a neke su doživele i izmene u samoj lirici.

Muzika vam daje priliku da putujete kroz vreme; ideja je bila da svoje stare pesme prenesemo u današnje doba i da im damo duh 21. veka. Ono što je započelo kao eksperiment brzo se razvilo u ličnu opsesiju, jer su mnoge naše numere podvrgnute novoj interpretaciji – lične teme su zamenile post punk poruke“, otkrio je The Edge u najavi izdanja.

Kako bi obeležili izlazak albuma, Island i Interscope Records pokrenuli su jedinstveni zajednički projekat U2SOS40 u kom je 40 umetnika i kreatora sadržaja širom sveta pozvano da osmisle video u trajanju od 60 sekundi, pri čemu je svaki vizual upotpunjen isečkom pesme sa novog izdanja. Na taj način album od 40 pesama dobija nastavak u formi 40 unikatnih priča. Tokom narednih nedelja svaki od 40 videa će biti podeljen na društvenim mrežama pod hashtagom #U2SOS40.

Nažalost, iako je pesmu o Sarajevu Bono isticao kao svoju najdražu pesmu grupe U2 – ona se nije našla među 40 odabranih pesama na albumu „Songs Of Surrender“.

Cover artwork, izvor: universalmusic.rs

Izvor: universalmusic.rs
Naslovna fotografija: universalmusic.rs / Kurt Iswarienko

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još