Koja je najveća evrovizijska nacija?

Jako je teško definisati koja nacija je najuspešnija na najvećem evropskom muzičkom takmičenju i odrediti kriterijume na osnovu koga će ta odluka biti doneta. Jedan kriterijum može biti ukupan broj pobeda u istoriji, ali zemlje koje ih imaju najviše uglavnom su te pobede ostvarile pre više decenija i nemaju nijedan zapažen uspeh u ovom veku. Sa druge strane, ima zemalja kojima pobeda često izmakne, ali uvek imaju dobar plasman i uspešne pesme.

Ipak, jedna zemlja se u ovom trenutku izdvaja kao najveća evrovizijska nacija, ali pre nego što stignemo do nje ja ću vam polako pružiti mali presek i vodič kroz evrovizijske uspehe.

NEKADA JAKE EVROVIZIJSKE ZEMLJE

Najviše pobeda u istoriji ima zemlja koja se i dalje smatra najvećom evrovizijskom nacijom – Irska. Irska je pobedila čak 7 puta, jednu pobedu manje ima Švedska, a zatim sa pet pobeda slede Luksemburg, Holandija, Velika Britanija i Francuska.

Irska je zemlja koja drži još dva rekorda – irski pevač Džoni Logan je jedina osoba u istoriji koja je uspela da pobedi dva puta na ovom takmičenju – 1980. godine i 1987. godine. Takođe, Irska je jedina zemlja koja je na Evroviziji pobedila tri puta ZA REDOM – 1992, 1993 i 1994. godine, a onda su ponovo pobedili 1996. godine. I otprilike tu se njihova priča završava. Nakon toga su samo tri puta uspeli da uđu u deset najboljih, a u poslednjih deseg godina samo su dvaput ušli u finale.

Britanci, Francuzi i Holanđani se takođe tek od nedavno bude iz dugog sna – Britanci sa prošlogodišnjim drugim mestom, čime su se takođe mogli ponositi i Francuzi godinu dana pre toga, a Holanđani sa trijumfom 2019. godine. Međutim, to bi otprilike bilo to. Sem tih uspeha, u ovom veku se radi o zemljama koje su najčešće na dnu tabele – Holandiji je čak početkom veka pošlo za rukom da ostane bez finala osam godina za redom.

ŠVEDSKA DOMINIRA, I TO KONTINUIRANO

Što nas dovodi do jasnog zaključka – bez ikakve konkurencije najveća evrovizijska nacija jeste Švedska.

Šveđani se, kao što je pomenuto, nalaze tik iza Irske po broju pobeda – imaju ih ukupno šest, ali za razliku od Iraca oni u svakoj deceniji imaju neku pobedu i kontinuirano dobre plasmane. U poslednjih deset godina samo jednom nisu bili u najboljih deset, a čak sedam puta bili su u najboljih pet! U novije vreme imaju i dve impozantne pobede – sa pesmama „Heroes“ i „Euphoria“ koje važe za neke od najvećih evrovizijskih hitova. Izvođači ovih pesama spadaju i među najveće evrovizijske zvezde i gotovo da nema te Evrovizije na kojoj u revijalnom delu Mans Zelmerlow nije bio specijalni gost, ili voditelj, dok je Loreen držala rekord po ukupnom broju osvojenih poena na ovom takmičenju (do promene načina prezentovanja glasova). Loreen se ove godine, posle deset godina, ponovo takmiči i važi za najvećeg favorita, a ukoliko pobedi uspeće ne samo da izjednači Švedsku sa Irskom po broju pobeda, već će oboriti još jedan rekord – postaće prva performerka u ovom veku i jedina nakon Logana koja će osvojiti dvostruku krunu.

Švedska nije najveća Evrovizijska nacija samo zbog skorašnjih uspeha, oni važe i za najbolje domaćine nakonspektakularnog šou programa koji su napravili 2016. godine u Štokholmu, a i nacija su koja se može pohvaliti i bez sumnje najvećim evrovizijskim hitom u istoriji – pesmom „Waterloo“ sa kojom je grupa ABBA pobedila 1974. godine. ABBA ujedno važi i za najveći muzički produkt Evrovizije – jedini bend koji je uspeo da napravi veliku svetsku karijeru nakon nastupa na ovom takmičenju.

Pored uspeha same zemlje, Šveđani su direktno odgovorni i za kvalitet samog festivala. Naime, veliki broj najboljih pesama mnogih drugih zemalja – napisali su autori iz Švedske. U poslednjih deset godina švedski autori napisali su oko tridesetak pesama koje su se našle u deset najboljih na Evroviziji! Među njima su i  pobednička pesma Azerbejdžana iz 2011. godine, kao i visoko plasirane pesme „Beautiful Mess“ iz Bugarske i naravno „Fuego“ Eleni Foureire.

Koje nacije takođe godinama kontinuirano dominiraju scenom?

Dok Švedska trenutno ubedljivo trijumfuje, još par zemalja se izdvajaju po svojim sjajnim uspesima. Zemlja koja u ovom veku beleži najviše uspeha je definitivno UKRAJINA, koja se evrovizijskoj porodici priključila 2003. godine i već naredne godine uspela da pobedi sa Ruslaninom pesmom „Wild dances“. Pobedu im je donela i Jamala 2016. godine sa pesmom „1944“ i prošle godine Kalush orkestar i pesma „Stefania“. Ukrajinci su jedina nacija koja je čak tri puta trijumfovala u ovom veku.

Pored toga, još pet puta bili su u top5, a dva puta im je pobeda za dlaku izmakla – 2008. godine u Beogradu sa pesmom „Shady Lady“ Ani Lorak i godinu dana pre toga kada je Marija Šerifović trijumfovala nad ukrajinskom predstavnicom Verkom Serduchkom. A važno je pomenuti i ogroman hit – pesmu SHUM koja je bila petoplasirana 2021. godine.

Za Ukrajinom sledi Italija, koja je pobedila tri puta, poslednji put spektakularno sa Moneskinom 2021. godine. Ako se uzme u obzir da nisu učestvovali od 1997. godine do 2011. godine njihov skor je fantastičan u ovom veku – samo dva put nisu bili u top10, a nekoliko puta im je pobeda za dlaku izmakla, kao 2019. godine kada je Mahmood bio vicešampion sa pesmom „Soldi“, ali i 2015. godine kada je II Volo bio na trećem mestu. Iz godine u godinu, potvrđuju da su ozbiljni evrovizijski igrači i ove godine su ponovo na vrhu liste favorita.

RUSIJA

Rusija se može pohvaliti samo jednom pobedom od 1994. godine od kako učestvuju i to baš u Beogradu kada je trijumfovao Dima Bilan sa pesmom „Believe“. Međutim, pored toga u ovom veku su deset puta bili u najboljih deset, pri čemu se čak sedam puta radilo o drugom ili trećem mestu. U poslednjih deset godina stalno su bili u top10, izuzev u godinama kada su ih pratili skandali – povlačenje sa festivala održanog u Ukrajini jer njihova učesnica ima zabranu ulaska u zemlju (i njeno ispadanje u polufinalu naredne godine) i banovanje zbog rata u Ukrajini.

Najbliži pobedi bili su 2016. godine kada je trijumfovala Ukrajina. Naime, favorit publike bio je ruski predstavnik Sergej Lazarev koji nije bio među miljenicima žirija, dok je favorit žirija bila Australijanka Dami Im koja nije dobila mnogo glasova publike. Kada su se glasovi sabrali, na prvo mesto izbila je Jamala, predstavnica Ukrajine koja je dobila veliki broj glasova i od publike i od žirija. Pored toga, dva puta im je pobeda izmakla zbog ubedljivog trijumfa Šveđana – 2012. godine ruske „Babuške“ pobedila je Loreen sa pesmom „Euphoria“, a 2015. godine rusku predstavnicu Polinu Gagarinu (koja je izviždana u Austriji zbog diskriminatornog ophođenja ruskih zvaničnika prema Končiti prethodne godine) pobedio je Šveđanin Mans Zelmerlow sa pesmom „Heroes“. Drugi su bili i 2006. godine kada su pobedili „finski đavoli“ Lordi, a tada ih je predstavljao pobednik iz 2008. godine Dima Bilan.

Gde se nalazi Srbija?

Srbija je takođe imala zapažene uspehe na ovom takmičenju. Naše prvo učešće kao samostalne zemlje rezultiralo je pobedom Marije Šerifović, a možemo se i okititi perjem Željkovog „Laneta“ koje je 2004. godine osvojilo drugo mesto, iako smo tada bili u državnoj zajednici sa Crnom Gorom te ne ulazi u naš skor. Joksimović je Srbiji doneo i treće mesto 2012. godine sa pesmom „Nije ljubav stvar“, kao i šesto mesto 2008. godine sa pesmom „Oro“ koju je napisao Jeleni Tomašević. U deset najboljih plasirala se i Bojana Stamenov 2015. godine sa pesmom „Beauty never lies“ – ali nakon toga, sve do Konstaktinog sjajnog petog mesta bilo je fijasko.

Iako smo, uglavnom, uspevali da uđemo u finale (to nisu uspele samo Moje 3 2013 godine i Tijana Bogićević 2017 godine) – završavali bismo negde u drugoj polovini tabele. Milan Stanković 2010. godine i Nina 2011. godine osvojili su trinaesto, odnosno četrnaesto mesto, Hurricane je 2021. godine osvojio 15. mesto, a Sanja Vućić kao solo izvođač 2016. godine bila je na poziciji 18, isto kao i Nevena Božović 2019. godine, dok su Sanja Ilić i Balkanika 2018. godine osvojili 19. mesto.

Konstrakta nas je vratila u vrh tabele, ali Luke Black u ovom trenutku i nema dobar skor na kladionicama – ali možda nas i on iznenadi nekim visokim plasmanom.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još