Ko stoji iza Muzikona, organizacije mladih koja je oživela klasiku?

Gde god da se okrenete ovih dana žalosti, čućete te poznate zvuke koje verovatno niste čuli dugo. Zvuke klasične muzike. Međutim, ako ste fanovi Muzikon organizacije, klasična muzika je vaša svakodnevica. JEr su se oni postarali da to bude tako svojim mnogobrojnim akcijama u kojima sviraju u dvorištu zgrada, tramvajima i mnogim neobičnim mestima koje samo možete da zamislite.

Kamerni orkestar Muzikon je multimedijalni je umetnički sastav iz Beograda, koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost, sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođaštva. Uz klasični repertoar, Muzikon razvija i izvodi drugačije projekte, bilo kroz program, ili način izvođenja koncerta. Pored koncerata, aktivnosti orkestra Muzikon podrazumeju i brojne akcije i kampanje, koje će se ticati kako promocije kvaliteta klasične muzike i samog orkestra, tako i šire kulturne i muzičke edukacije.

Povrh toga orkestar uspeva da okuplja najbolje mlade profesionalce sa prostora Srbije i ostvaruje saradnju sa inostranim izvođačima iz najboljih svetskih orkestara. 

U toku je treća koncertna sezona Make Sense – orkestar je zbog COVID-a morao da smanji broj koncerata na 3, dva koncerta su održana u septembru i za oba su rasprodate ulaznice – Nature Makes Sense u Botaničkoj bašti i Midnight Makes Sense – ponoćni koncert na terasi Kvake 22.

Neki koncerti su u velikim salama, neki u tramvaju. Naručili smo komponovanje prve simfonije Aleksandra Sedlara (zbog koje je dobio nagradu Kompozitor godine, časopisa Muzika Klasika), svirali Queen, Beatles-e i Zeppeline, natupali sa Borisom Berezovskim, Stefanom Milenkovićem, imali turneju u Kini sa filharmonijom iz Salcburga itd. S druge strane, volimo  da nastupamo na raznim lokacijama i neobavezno sviramo za sugrađane.

Gerilske akcije po gradu i razvoj interaktivnih instalacija uticale su na efikasnu promociju kod nove mlade publike. Neke od aktivnosti kamernog orkestra Muzikon su Koncerti za kućni savet – niz besplatnih koncerata organizovanih za stanare na krovovima zgrada; Dan klasike – u saradnji sa preko 50 lokala u Beogradu tokom kog se pušta isključivo klasična muzika, a muzičari iz orkestra nastupaju širom grada; Hrana za uši – kombinacija koncerta i kulinarske manifestacije; Muzikon bioskop – projekcije filmova koji su tematski vezani za koncerte; Mocart u tramvaju – posebna vožnja tokom koje su muzičari za putnike svirali Mocartova dela, u saradnji sa GSP-om; Ground piano – instalacija džinovskog klavira na zemlji sa aplikacijom koja je projektovana na platnu ispred putem koje svako igrajući može da izvede neko poznato delo klasične muzike. Ove godine smo ostvarili saradnju sa street art umetnikom Pijanistom, pa smo na zatvaranju street art festivala svirali kratke kompozicije ispred svakog novonastalog murala.

Naš Zoomer savet vam je da ih zapratite u svakom mogućem smislu, ali i da obavezno obratite pažnju na njihvou Jutjub stranicu. Ako ne znate koju muziku da puštate tokom proglašenog dana žalosti neka vam Muzikon u tome pomogne.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još