Ko je tajanstveno biće koje je sletelo u Međuzemlju?

Dugo očekivana serija koja nas vraća u Tolkinov fantastični svet je stigla, a sa njom u vidu meteora i jedan potpuno nov i neočekivani lik. Ako čitate ovaj tekst, moguće da će biti spojlera. Posebno ukoliko niste čitali Tolkinove knjige, ali potraga za identitetom ovog bića je toliko sveprisutna na internetu da se moramo osvrnuti na to.

ŠTA ZA SADA ZNAMO?

Ne mnogo: pao je s neba na meteoru i očito ima magijske sposobnosti. Vatra izazvana padom nije vruća na dodir, ne razume jezik i samo izgovara reči „mana” i „urë“. Može da povisi svoj glas do neverovatnih visina čime može da utiče na vreme i svetlost. I nešto čudno uradi sa svicima crtajući mapu zvezda na nebu, što može biti hint odakle dolazi, ali to brzo nestane.

Dakle, ne znamo mnogo, shodno tome – teoretišemo.

TEORIJA 1: GANDALF

Da krenemo odmah od najpopularnije i svima najdraže, ali i vrlo malo verovatne teorije – da je u pitanju dolazak Gandalfa.

Ono što je glavni argument ovoj tezi je njegova velika povezanost sa Hobitima, kao i moći koje poseduje. Kako je to prikazano u filmovima, Gandalf takođe ima zastrašujući glas, razvija prijateljstva sa životinjama i neprestano izgovara rune i magične reči. Takođe, Gandalf spada u Majare, božanska bića i jedan je od pet Istara (izaslanika Valara, božanstva najvišeg ranga) koji je došao u Međuzemlju. Oni nisu mogli biti u svom obliku, već su preuzimali ljudski oblik, tako da je moguće da je oblik koji vidimo u seriji prvi oblik Olorina, kako se omiljeni čarobnjak zvao pre nego što će ga istorija njegovog dvomilenijumskog boravka u Međuzemlji upamtiti pod imenom Gandalf.

Međutim, problem bi bilo vremensko razdoblje. Tolkinovi naslednici ne vole preterana odstupanja od originalnog dela i teško bi dozvolili da se nešto ne poklapa za čak hiljadu godina. Radnja serija se odvija u drugom razdoblju, dok se Gandalf pojavljuje tek u trećem razdoblju i ono što se iz knjiga zna je da će stići zajedno sa Sarumanom i Radagastom da se bori protiv pretnje koju čini Sauron. Tako da je nemoguće da se Gandalf, koji je poslednji od pet odabranih Istara, pojavi ovako rano.


TEORIJA 2: SAURON / ANATAR

Osnovica teorije koja govori u prilog ovoj tezi jeste jabuka, kao deo hrišćanske ikonografije. Poznato je da je Anatar (ime koje je Sauron koristio u ovom periodu kako bi u drugom telenskom obliku obmanuo vilenjake) bio majstor zanatlija koji je dobro razumeo trgovinu i razmenu, a u seriji se vidi da je na primeru jabuke odmah razumeo logiku razmene u Međuzemlji. Takođe, poznato je da Sauron može sve dobre stvari da pretvori u zle, a jabuka je simbol greha i iskvarenosti.

Međutim, iako bi ovako senzacionalno pojavljivanje bilo zanimljivo, ipak je on neko ko se pretvarao kako bi obmanuo vilenjake da naprave prstenje kojim on može da vlada celom Međuzemljom, tako da mu pojavljivanje ne bi bilo toliko najavljeno na sva zvona, tako da ga i vilenjaci mogu primetiti. Takođe, kako je to mala Hobitkinja primetila u seriji – ovaj stranac nema šiljate uši, a Anatar ih je imao. Takođe, smatrao je Galadriel za svoju najveću pretnju jer može da vidi kroz mrežu obmane, tako da ova obmana teško da bi njoj promakla.


TEORIJA 3: GLORFINDEL

Ovo je teorija koju podržavaju samo najveći fanovi Tolkinovog univerzuma jer se radi o liku koji u filmovima nema skoro nikakvu ulogu, a vrlo je važan. U knjigama je Glorfindel spasao Froda od duhova, a ne Aruen i on je deo Elrondovog veća. On ima izuzetno veliku moć koja nije prisutna u filmovima jer je prevelika za u filmu prikazane odnose moći. Primera radi, Glorfindel je kao mlad sam ubio Balroga.

Glorfindel je poslat u Međuzemlje u Drugom dobu s moćima koje su bile jednake moćima petorice čarobnjaka, što bi objasnilo moći poput čarobnjaka prikazane u prve dve epizode serije. On takođe pokušava da komunicira putem konstelacija, što je nešto u što bi drevni vilenjaci poput Glorfindela bili dobro upućeni.

Nažalost, Glorfindel je takođe opisan kao prelepi vilenjak zlatne kose. Čak i kada bi autori želeli da Glorfindelu daju i u ekranizaciji mesto koje zaslužuje prema zaslugama u knjigama, teško da bi se moglo zanemariti to što novi lik nema šiljate uši.


TEORIJA 4: ALATAR ILI PALANDO

Iako su Olorin (Gandalf), Radagast i Saruman došli u Međuzemlju u Trećem dobu, druga dvojica su došla mnogo ranije. O Alataru i Polandu, poznatijim kao „plavi čarobnjaci” zbog odora boje mora, Tolkin nije puno pisao, ali zna se da su imali moć jednaku kao i ostala trojica i da su „imali velikog uticaja na istoriju Međuzemlja u Drugom i Trećem razdoblju”. Moguće je da će narativ ići u tom smeru da su oni došli razdvojeni u Međuzemlju, ali je vrlo teško objasniti komunikaciju, kao i to što (još uvek) novi lik nije u plavom.


TEORIJA 5: BALROG

Kad većina ljudi pomisle na Balroga, odmah pomisli na divovsko čudovište od dima i vatre s kojim se Galdalf bori na kraju prvog filma. I uglavnom, to je prilično tačna asocijacija. Međutim, između Balroga i Gandalfa postoje neke sličnosti.

Naime, Balrozi su takođe Majari, koje je Melkor zaveo na tamnu stranu, ali da ne dužimo – poreklo je isto i Balrogu i Gandalfu, isti „materijal” i slične sposobnosti. Majari su verovatno jedini koji bi mogli da budu nepovređeni vatrom i preživeti onakav pad. Takođe, kao i čarobnjaci, Balrozi takođe mogu da menjaju oblik.

Tolkin je o njima uvek pisao kao o „velikim demonima koji služe Morgotu” i malo je nategnuto dati im toliku moć, ali tehnički na osnovu informacija koje imamo, plus znajući da će se Balrog pojaviti u nekom trenutku serije – moguće je da je ovo teorija. Ali, ipak su male šanse.

Najveće šanse su da se radi o potpuno novom liku koji je izmišljen za potrebe serije.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Iva Parađanin – Nezavisni medijski puntovi će postati jedini izvor validnih informacija

“Tampon zona” je podkast koji je u prethodne 3 i po godine ugostio žene iz najrazličitijih sfera delatnosti i pomogao da se...

Aleksandar Nastevski: Muškarci su ili nesvesni privilegija, ili se trude da ih očuvaju

On je mladi novinar koji je nedavno nagrađen za tekst - o menstrualnom siromaštvu. Em muškarac, em „ženska tema" i to još...

Ekonomski tigar u džungli zvanoj EPS

U našoj potrazi za ekonomskim tigrom našli smo se oči u oči s tim gde je zapelo.  Kao...

Pozorišna žurka povodom desetog rođendana Reflektor Teatra

Reflektor teatar ove godine obeležava svoj deseti rođendan. Ovim povodom teatar je pripremio celodnevni spektakl koji počinje panelima, nastavlja se zajedničkim izvođenjem...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još