Kako u Srbiji slavimo međunarodni dan školskih obroka

Danas je Međunarodni dan školskih obroka, koji se svake godine obeležava drugog četvrtka u martu. „Ovaj praznik je jedinstvena kampanja sa ciljem dizanja svesti o dobroj ishrani za sve mlade, bez obzira na njihove uslove. Od decembra 2010, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države dele primere prakse u promociji zdrave ishrane u školama.” (zvanični ISMD sajt)

Neki bi sada rekli – još jedna umotvorina sa zapada. Na svu (ne)sreću, Srbija je odolela zapadnjačkim uticajima promocije zdrave ishrane, a kao blistavi primer imamo stanje studentske menze u Novom Sadu. Udruženje novosadskih studenata STAV nedavno je sprovelo anketu o menzi u njihovom gradu i na nju se odazvalo 1,356 studenata. Hajde da vidimo kako mi na srpski način branimo nutritivne vrednosti ovog Međunarodnog dana školskih obroka.

foto / @stav.ns

ŠTA SMETA STUDENTIMA NOVOG SADA?

Ako bismo krenuli od ocene kvaliteta menze, susreli bismo se sa rezultatom 2.60 od strane studenata koji su popunili anketu.

Od njih 1,356, 81.5% moralo je da propusti obrok zbog velike gužve u menzi. Od 50 hiljada studenata u Novom Sadu, preko 12 hiljada ima pravo na menzu, dok je u funkciji samo jedan objekat menze.

Čak 74.8% anketiranih studenata smatra da hrana u menzi nije zdrava i nutritivna.

Kada su upitani koji je najveći problem menze po njihovom mišljenju, studenti su svoje stavove izjasnili u sledećim brojkama:

49.3% smatra da je to loš kvalitet hrane

25.7% smatra da je to mali broj restorana

15.9% smatra da je to mali kapacitet restorana

4.8% smatra da su najveći problemi svi ponuđeni

4.3% je navelo druge primere

Dakle, dobrobit mladih na prvom mestu.

foto / Izvor poznat redakciji / Studentska menza u Novom Sadu

ZAŠTO JE KVALITET MENZE OD KLJUČNE VAŽNOSTI?

Kvalitetna ishrana je jedan od osnova mentalnog i fizičkog zdravlja, kao i akademskog uspeha. Bez adekvatne ishrane, ne može se očekivati od studenata da postižu željene rezultate, kako na fakultetu tako i u drugim životnim poljima.

Može se zaključiti da zdrav plan ishrane pozitivno doprinosi akademskom učinku. Održavanje zdrave dijete često rezultuje u zdravoj težini, dobrom fizičkom, psihološkom i kognitivnom razvoju i boljem akademskom učinku kod studenata. Studenti koji su dobro nahranjeni se takođe bolje nose sa strogošću akademika, što se zatim prevodi u bolji akademski performans.

Ogunsile S.E., (2012). The Effect of Dietary Pattern and Body Mass Index on the Academic Performance of In-school Adolescents.

KAKO SU INSTITUCIJE REAGOVALE NA OVE PODATKE?

Kada su mladi iz STAV-a na studentskom kampusu lepili plakate sa rezultatima svoje ankete, pojavio se i predsednik Omladine Srpske napredne stranke, koji je cepao plakate i bacao ih u kantu za smeće.

Što se tiče Studentskog centra Novi Sad, nakon slanja zahteva od strane STAV-a i nakon objavljivanja rezultata istraživanja, SCNS uputio je javno obaveštenje medijima Vojvodine.

„Studentski centar Novi Sad, kao najobičniju montažu i neistinu, odbacuje rezultate navodnog istraživanja o nezadovoljstvu studenata kvalitetom hrane i higijene u studentskoj menzi, koje je u javnost plasirala izvesna organizacija STAV.

Istraživanje na koje se STAV poziva je najobičnija manipulacija, sačinjena od improvizovanih i najverovatnije izmišljenih podataka. Usluge studentske menze koristi oko 10.000 studenata Univezriteta u Novom Sadu, a u menzi se svakog dana posluži 600 porcija doručka, 3.500 ručka i 2.000 porocija večere.

Studentski centar ima svoj zvanični sajt, Instagram profil i Službu studentskog standarda, i ne postoji nijedna zvanična žalba na kvalitet ishrane, a još manje na higijenu u restoranu Velike menze.

O potencijalnom apokrifnom i političkom karakteru istraživanja STAV-a svedoče i činjenice da se iz njega ne vidi ni koga su, ni kada su anketirali.

Vrlo je očigledno da su izmaštane rezultate štimovali kako bi ih prilagodili svojim političkim potrebama, odnosno potrebama svojih mentora, naručilaca lažnog istraživanja.”

„Odgovor na zahtev je, pored toga što je krajnje neobjektivan, takođe pun lažnih optužbi i neproverenih podataka”, objavila je grupa STAV na svom instagramu.

Postavlja se pitanje – do kada će studenti i njihove potrebe biti nevidljivi u očima odgovornih? Čak i kada postoje konkretni i jasno izneseni stavovi i primedbe, odbačeni su kao nepostojeći. Digni ruku ako te rođena država geslajtuje.

I tako, ako ove godine pitate novosadske studente kako provode Međunarodni dan školskih obroka, možda neće moći da vam odgovore jer su morali da preskoče doručak u menzi.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još