Jelena Brkljač: Empatijom do promena

Jelena Brkljač dolazi iz malog mesta zvanog Ratkovo, ali Sombor smatra svojom lokalnom zajednicom jer tu boravi već 4 godine. Od vrata do vrata upoznala je članove svoje lokalne zajednice kroz #ideglas kampanju, a šta je ono što nju pokreće opisala nam je u svom kratkom eseju.

Deca kao pokretačka snaga

Studentkinja sam četvrte godine Pedagoškog fakulteta i za to vreme moju svest oblikovali su veliki autori iz oblasti pedagogije i psihologije. Na vreme sam uspela da shvatim da su lični primer i okruženje ono što oblikuje svaku generaciju koja dolazi iza nas. Baš iz tog razloga moj aktivizam usko je povezan sa decom i mladima. Dugoročni cilj i negde ceo moj smisao jeste napraviti okruženje koje je sigurno, podržavajuće i koje daje mogućnost da deca ostvare svoje potencijale. Upravo tako počinje moj aktivizam, uključivanjem u program pod nazivom „Škola dobre volje” koji podrazumeva pružanje podrške u učenju deci iz marginalizovanih grupa.

Neformalno obrazovanje je ključ

Tokom ove četiri godine završila sam i mnoge obuke na razne teme, kao što su diskriminacija, nasilni ekstremizam, medijska pismenost, socijalno preduzetništvo i druge… Takođe, završila sam i razne edukacije iz različitih pravaca psihoterapije. Ovo znanje mi zaista mnogo pomaže u aktivizmu jer umem da prepoznam potrebe mladih i da na njih odgovorim empatijom.

Nijedna promena nije mala

Čvrsto verujem da promene kreću od nas i da bilo kakva promena na lokalnom nivou nikad nije mala jer pokreće niz drugih. Baš iz tog razloga sam se uključila u kampanju „door to door” jer je to bila odlična prilika da se bliže upoznam sa mentalitetom svoje lokalne zajednice. Takođe, ogromna motivacija za uključivanje je bila i inicijativa koja se realizuje na kraju ove kampanje. Smatram da je to genijalna ideja jer kod građana budi svest o tome da su važni i da njihov glas može dovesti do promene koju žele. To je ideja kojom se vodim u projektima koje trenutno realizujem, a posebno bih volela da utičem na svest najmlađih.

Tekst je nastao u okviru projekta „Changemakers of Serbia“ koji sprovodi Centar E8, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u okviru Programa za razvoj demokratskog društva. 

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još