Jachim Zoomira nedelju 089

U rano jutro 6. februara 2023., snažan zemljotres je pogodio Tursku i Siriju. Severo-zapad Sirije je jedno od najteže pogođenih područja. Stradanje naroda Sirije je počelo 2011. godine, kada je sirijski režim odlučio da u krvi uguši proteste naroda protiv diktatorskog režima Bašara Al Asada.

U građanskom ratu, koji još traje, stradalo je više stotina hiljada ljudi, a zemlja razorena. Podučja najviše pogođena zemljotresom su područja pod kontrolom opozicionih grupa, njihova populacija je višestruko uvećana brojnim izbeglicama koje su pobegle pred zločinima Asadovog režima.

Decenija napada Asadove vojske i bombardovanja od strane Rusije, dovele su život ljudi u ovim oblastima do nepodnošljivosti, a zemljotres je njihov položaj dodatno pogoršao. Situaciju dodatno otežavaju i međusobni sukobi opozicionih frakcija. Dok pomoć u Tursku nesmetano stiže, u Siriji je ovaj proces zbog uništene infrastrukture i komplikovane političke situacije znatno otežan. Ukolikom želite da pomognete, na ovom mestu možete naći kontakte lokalnih organizacija ili onih koje pomažu lokalne organizacije na severo-zapadu Sirije. Linkovi za donacije I pomoć Siriji: https://linktr.ee/Solidarnost

Mirko Medenica, pravnik i aktivista za ljudska prava

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još