Jachim Zoomira nedelju 034

Niko nije nedodirljiv.

Nezavisna ženska grupa − sastavljena od predstavnica/ka ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinki i pojedinaca organizuje skup podrške ženama i devojčicama iz Jagodine koje su potencijalne žrtve seksualne eksploatacije u subotu, 5. juna, u 13h na Trgu narodne omladine u Jagodini.

Direktnom akcijom na terenu ćemo uputiti poruku potencijalnim žrtvama da u ovom procesu nisu same, i da su im bez uslovljavanja otkrivanjem identiteta i učestvovanjem u istražnom i sudskom postupku zakonom garantovane pomoć i podrška.

Podsećamo da je Srbija prošle godine usvojila „Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela za period 2020–2025. godine“, a pre neki dan „Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025“. Imajući u vidu težinu ovog krivičnog dela i njegov društveni značaj (glavni osumnjičeni je nosilac vlasti na lokalnom i republičkom nivou) – ukoliko sada jasno i javno ne istrajemo u zahtevima za bezuslovnu zaštitu i podršku svim žrtvama i svedocima u slučaju Jagodina, ove strategije ostaće mrtvo slovo na papiru, a žrtve nasilja trajno oštećene.

Nezavisnu žensku grupu (za sada) čine/podržavaju:

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, NVO Labris, Žene u crnom, BeFem – Feministički kulturni centar, Ženska grupa Ne davimo Beograd, Udruženje žena, Peščanik – Kruševac, UG PAOR, Zrenjanin, Centar za devojke – Niš, Sos za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince, UG Fenomena – Kraljevo, Alternativni centar za devojke – Kruševac, Udruženje Roma Novi Bečej, Centar za ženske studije, Impuls – Tutin, Ženski centar Užice, Magazin Karakter, Inicijativa Verujem ti, Minja Marđonović, Aida Ćorović, Jelena Jaćimović, Danijela Štajnfeld, Marta Fiš, Marija Lukić, Jelena Ivković, Vera Kurtić, Tamara Urošević, Mina Damnjanović, Lepa Mlađenović i Milena Milojević.

Takođe, još jednom pozivamo potencijaln žrtve ovog i sličnih krivičnih dela da nam se jave na 011 785 0000, sos@astra.rs, kako bismo ih upoznale sa dostupnim vrstama pomoći i podrške.

Svi pozivi su anonimni!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još