I posle nema Gileada: ženama zabranjen ulaz u teretane i parkove

Pre nešto više od godinu dana Avganistan se „oslobodio“, tako što su Talibani preuzeli vlast i uspostavili svojevrsnu diktaturu u zemlji. Kao što je još tada bilo jasno, uprkos obećanjima da neće kršiti ljudska prava i slobode – prvo su devojčicama zabranili obrazovanje, potom i rad u velikom broju sektora, kao i kretanje ukoliko nisu u potpunosti pokrivene. Sada im je zabranjeno i korišćenje javnih prostora.

Poslednjom odlukom koju su doneli, ženama je zabranjeno da koriste teretane i parkove. Naravno, za ovo su krive žene, jer kako kažu predstavnici talibanske vlasti – „učinili su sve da ovog ne dođe“, ali su ljudi jednostavno ignorisali naredbe o rodnoj segregaciji i žene nisu nosile hidžab.

Mohammed Akef Mohajer, predstavnik Ministarstva, kojeg su imenovali talibani, rekao je da su se „svojski trudili proteklih 15 meseci da izbegnu zatvaranje parkova i teretana za žene, naređivanjem odvojenih dana u nedelji za pristup muškarcima i ženama ili nametanjem polne segregacije„. Kako plemenito sa njihove strane. „Ali, nažalost, naredbe nisu poštovane i pravila su prekršena, pa smo morali da zatvorimo parkove i teretane za žene”, rekao je Mohajer i dodatno objasnio svoju nameru: „U većini slučajeva videli smo i muškarce i žene zajedno u parkovima i, nažalost, hidžab nije bio poštovan. Stoga smo morali da donesemo drugu odluku i za sada smo naredili da se svi parkovi i teretane zatvore za žene.”

Zle veštice, usuđuju se da treniraju i idu u parkove.

Naravno, odluka je da žene budu te kojima je kretanje i korišćenje javnih prostora zabranjeno, dok na muškarce odluka ne utiče ni na koji način. Kako javlja WashingtonPost, talibani već sprovode pojačanu kontrolu, a u zabavnom parku u Kabulu Rojtersovi svedoci primetili su da je ženama odbijen ulaz, dok su agenti sa strane posmatrali situaciju.

Kako podseća WashingtonPost, talibanski „tvrdolinijaši“ drže vlast i zemlja ostaje međunarodno izolovana, što je doprinelo porastu ekonomske krize i milione Avganistanaca dovelo na rub egzistencije.

To naravno za vlast nije važno. Važno je da žene ne mogu da uđu u teretanu.

Naslovna fotografija: Ekrulila / Pexels

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još