Histerija oko Konstraktinog stočića nije neshvatljiva

Prvi put posle mnogo vremena, Srbija je zapravo među favoritima na Evroviziji!
Od kako je krenula promotivnu kampanju, gde god se pojavi – Konstrakta bude glavna senzacija što joj je pomoglo da joj kvote za pobedu toliko skoče da se sad nalazi na 12. mestu koje deli sa Francuzima, po kvotama jako blizu zemljama koje su bile favoriti od dana objavljivanja pesama. Mediji i evrovizijski fanovi prate svaki njen korak, pa tako nisu propustili da vide i uskršnju scenografiju objavljenu u domaćim medijima koja je pomalo nesrećan izbor.

Naime, Konstrakta pozira za stolom koji je sa leve i desne strane stilizovan u obliku slova Z. Uzimajući u obzir političku situaciju u svetu, slovo Z se odmah povezalo sa podrškom Putinovoj invaziji na Ukrajinu, s obzirom na to da je upravo ovo slovo simbol ruskih vojnih snaga.

Vrlo je važno pomenuti da, bez obzira šta pišu tabloidi, reakcije nisu isključivo negativne. Naravno da će na klik orijentisani mediji odmah krenuti da pišu o histeriji koja poziva na diskvalifikaciju naše predstavnice, međutim to je samo jedan broj komentara, verovatno ne veći od onih koji govore o tome da je u pitanju slučajnost. Veliki broj komentara ide dalje od te površne analize, te posmatra crvene šare u unutrašnjosti lavora, kao i simboliku njene crvene haljine, stavljajući ih upravo u kontekst krvi i osude ruskih zločina. Međutim, iako su mnogo puta u istoriji Evrovizije ovakve analize bile tačne i učesnici zaista jesu želeli da pošalju suptilne ili ne toliko suptilne političke poruke, što se na takmičenju kasnije pokazalo – ovaj put je pitanju potpuno učitavanje, slučajnost i nesrećan izbor scenografije.

Povodom debate na mrežama, ubrzo se oglasio i RTS i demantovao bilo kakvu političku referencu u pomenutim fotografijama, a Nova.rs je došla i do fotografije stočića koji će biti korišćen na pravom nastupu u Torinu i koji nema simbole slova Z.

„Smatramo zlonamernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svetu. Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišćeni za samo jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamerno”, navode iz RTS-a i dodaju da „originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svetsku javnost, ali uvek i jedino kao umetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čoveku i životu”.

Ono o čemu RTS mora da počne da razmišlja, ako zaista hoće ozbiljno da se bave kampanjom za osobu koja će nas predstaviti na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi – jeste svaki detalj. Evrovizija je osnovana kao festival koji će slaviti mir i muzikom stvarati mostove u ratom razorenoj Evropi. Danas se na tlu Evrope vodi najveći rat od Drugog svetskog rata, koji lako može da preraste u sukob svetskih razmera i od svih učesnika će se očekivati da se pozicioniraju u odnosu na to. Simbola koji pozivaju na mir i solidarnost sa narodom Ukrajine biće na sve strane, a gde ih nema – tražiće ih. Iz tog razloga, RTS mora biti svestan situacije u kojoj se nalazi i da slovo Z na njihovom prelepo stilizovanom stolu koji jako vole – danas ima drugačiju simboliku nego pre tri godine. Moraju malo više da razmišljaju, jer se ovakvi nenamerni gafovi neće praštati.

Da li je učitavanje? Jeste. Da li je preterivanje? Jeste.
Da li je začuđujuće? Pa i nije.
Evrovizijski fanovi o Konstrakti znaju malo, a o Srbiji mnogo više. Evrovizija je nedvosmisleno pre više godina postavila ranu dijagnozu diktature i fašizma u Turskoj, Mađarskoj, Rusiji, Belorusiji… i na iste reagovala. Da li treba da nas čudi što su ljudi pretpostavili da stočić u obliku slova Z, sa fotografija predstavnice jedine zemlje koja se nije pridružila sankcijama Rusiji, čiji je predsednik i dalje u ljubavi sa Putinom i u kojoj se redovno održavaju skupovi podrške agresiji – ima značenje nastavka te podrške? Jbg, ne krivim ih što im je logičnije da su Srbi poslali na Evroviziju fašistkinju, a ne levičarku.

Foto: Twitter

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Samo za nostalgičare! „Milioner” se vraća, a evo koji su još formati obeležili odrastanje „milenijalaca”

OK, Zoomeri, koliko je vas „ukačilo" Zeku Milionera?! Nakon „Survivora", Nova je odlučila da još jedan format koji je obeležio odrastanje milenijalaca...

Deset TOP serija koje donosi avgust, p2

Igra prestola dobija prequel, a Stiv Karel glumi terapeuta kojeg drži u zatočeništvu serijski ubica. Ejmi Čarls sa BBC-a navodi šta ne...

Dan rudara: Ziđin slavi uz Zvezde Granda, za poginule u rudniku „Soko” još nema pravde

U subotu, šestog avgusta, u Srbiji je obeležen Dan rudara. Ovaj dan se obeležava u sećanje na 6. avgust 1903. godine, kada...

Bojana Stamenov prekinula letovanje da očita bukvicu novinarima

Pevačica Bojana Stamenov je smršala više od 80 kilograma, verovatno to sada i ptice na grani znaju. Kako? Regulisanjem ishrane i redovnim...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još