Gostovanje Marije Lukić u „24 minuta“: hvala za ovu pobedu!

Reklo bi se da je ova protekla nedelja obeležena u duhu napada na novinarke, konkretnije jedne – Žakline Tatalović. Međutim, reklo bi se da je naše društvo obeleženo napadom na žene generalno, a kada je reč o konkretnom slučaju, to je Marija Lukić. Mislim da nije neophodno reći da je društvo napadača upravo muško. Ali je neophodno reći da su upravo ti muškarci, muškarci na funkcijama i muškarci kojima se daje (veliki) medijski prostor.

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brusa optužen je za seksualno uznemiravanje i potvrđena mu je kazna od 3 meseca zatvora za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić. Marijina borba trajala je dve godine. Marijina borba nije bila samo njena borba. Njena borba je bila borba svih nas. Njena borba donela je u javnost još mnogo identičnih slučajeva i još mnogo žena koje su se (s razlogom), plašile da istupe i prijave nasilnika. Jer, podsećam vas, taj nasilnik je funkcioner u jednom mestu. I podsećam vas, naše društvo ne veruje ženi. Ipak, ima šačica nas koji verujemo, štitimo i borimo se.

S tim u vezi, jučerašnja epizoda emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ slavila je žene i njihove borbe. Gošće su bile dramaturškinja i glavna urednica Zoomer-a, Sara Radojković i glavna heroina današnjice – Marija Lukić.

„Da li je ovo pobeda? I ako jeste – kolika je cena ove pobede?“ više su nego prigodne reči kojima Kesić započinje razgovor sa Marijom. „Jeste, fakat jeste pobeda!“ odgovara Marija, a vala se i mi žene, slažemo. Slažemo se i da je tri meseca ne malo, već premalo da Jutka bude u zatvoru; ali imajući u vidu sistem u kojem živimo, sistem u kojem se seksualno uznemiravanje i/ili bilo kakavo nasilje relativizuje i prolazi nekažnjeno, onda: fakat jeste pobeda!

„Najlakše bi bilo da je on na početku priznao šta je uradio, a ne da ovo traje dve godine i da prolazi kroz medije, da bude tabloidizacija svega. Da nisu morale i druge žene koje su se možda razmišljale da prijave nekog „Jutku“ da gledaju sve to, i da se dvoume da li da prijave ili ne, jer su gledale kroz šta sam prošla ja i sve druge žene koje su prijavile Jutku.“ nastavlja Marija.

O tome da li je pirova pobeda i kolika je cena pobede, možda ni jedna od nas – žena – ne možemo do kraja sa sigurnošću da govorimo, ali jeste pobeda kada saznamo da Jutka nikada više neće moći da bude na poziciji na kojoj je bio, nikada neće moći da bude opet predsednik opštine Brus i kako kaže Marija „nikada više neće osetiti poziciju moći i nikada više neće biti ni jedne Marije, ni jedne Snežane, ni jedne Danijele, ni jedne Sandre koje će morati to da trpi“.

Kako se relativizuje zločin, kako reaguje okolina i to pogotovo u malom mestu, na kakve je osude naišla i sa kolikom je (ne)podrškom žena iz svoje okoline dočekana, pa i ono glavno Kesićevo pitanje „Kolika je cena pobede?“ a zdravstveno sigurno jeste – pa, nije na meni da vam sve ovo kažem, na meni je da vas uputim u ovo gostovanje, u postojanje i borbu ove žene, na meni je da vas uputim u profesionalno novinarstvo ekipe Njuz.net i emisije „24 minuta“, a na vama je da pogledate tu emisiju.

Još nešto je na vama: prijavite nasilje. Spasite nečiji život, ili makar ostatak nečijeg života i dostojanstva. Ni jedna od nas ne bira nasilje i nasilnika. Zapamtite, odgovornost je uvek i isključivo samo na nasilniku, nikada na žrtvi.

Kontakti za dobijanje pomoći i prijavu nasilja:

AUTONOMNI ŽENSKI CENTAR
0800/100-007; zene.savet@azc.org.rs, pravnapomoc@azc.org.rs

*na sajtu Autunomnog ženskog centra objavljena je baza besplatnih usluga za žene sa iskustvom nasilja i druge građanke i građane

VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE
065/548-6421 ; vdsrbija@gmail.com

ASTRA
011/785-0000 ; SOS@ASTRA.RS

ATINA
061/63-84-071 ; office@atina.org.rs

ROMSKI CENTAR DAJE
060/131-83-55 ; romadae@yahoo.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još