GenZ petorka i doček na trgu – a ko će da peva?

Kada sam pročitao da će na trgu u novogodišnjoj noći nastupati Zera, Gazda Paja, Nucci, Voyage i Teodora Džehverović prvo sam rekao – a ko će da peva? A onda se odmah ugrizao za jezik i rekao – a ček, što da ne?

Došlo je vreme za smenu generacija i vreme je da društvo u kome živimo uvaži šta je to pop kultura novog doba. Ako ste milenijalac, vaša pop kultura je možda tek sada uvažena – kada je nastala, nije to bila. Smatrala se „jednosezonskim treš hitićima koji će se sutra ugasiti“, jer je generacija X čvrsto držala konce. To danas isto kažu i za Zeru i ostale zvezde generacije Z. Ali, ti naši milenijalski hitići, svi ti „Mali signali“ i „Jugići“ se ni danas, 20 godina kasnije, nisu ugasili i još uvek se čuju iz svakog objekta koji emituje domaću komercijalnu muziku. Isto tako se neće ugasiti ni Senidini „Mišići“. I dok se milenijalci nisu izborili da pop kultura njihovog doba bude uvažena od strane tzv. „institucija kulture“ (iako su punili stadione, „naši“ nisu mogli da pevaju na trgu jer je on bio i dalje rezervisan za bendove koji više ne postoje iz perioda zemlje koja više ne postoji) – generacija Z se očigledno izborila. Ili generacijski jaz više nije toliko veliki, pa se i milenijalci bore za njih, samim tim i za sebe, jer smo zapravo – vrlo bliske generacije?

Generacija X je odrastala u jedno drugačije doba, sa jednim muzičkim stilom koji je bio dominantan (i državno promovisan i nametnut – iako će oni to reći za turbofolk) i sa kojim su se identifikovali – sve što je došlo nakon toga, kada se zapravo muzika ne samo komercijalizovala, već i demokratizovala – za njih je bilo dekadencija. Pop, folk, rep, hip-hop, trep i ostali „uvozi sa zapada“ (kao da je rok inicijalno srpski) su bili „majmunijada“ (a zanimljivo, isto su to bumerski mediji na početku govorili za Gitarijadu). Generacija X i milenijalci se nikad nisu i nikad neće vrednosno „pomiriti“ jer za nove trendove generacija X nikada nije bila otvorena. Bili su mnogo bliži bumerima, nego milenijalcima.

Milenijalci su mnogo bliži zumerima, nego generaciji X. Sve su to digitalne internet generacije koje su navikle da imaju širok izbor. Milenijalci nisu u fazonu „u naše vreme se znalo šta je muzika“ jer znamo koliko to nema nikakvog smisla i prihvatili smo muziku koja počinje sa „generacija zeeed“ i „coby jel si ti radio trrrraku“. I milenijalci i zumeri izlaze na ista mesta i slušaju istu muziku, didžejišem u slobodno vreme i ovo mogu da tvrdim, a uostalom i na koncertima Dragane Mirković specijalni gost je Breskvica. I celokupna publika peva u glas i „Poslednje veče“ i „Lutku, al onu seksi“.

Na komentarima na vest u jednom mediju koji, evidentno, prati opoziciona 40+ publika svi do jednog govore isto – „KO SU OVI LIKOVI“, i „do pre pet godina Riblja Čorba i Bajaga, a sad ovi“. I u tome se vidi jasno o čemu se radi – ovo komentariše i dalje generacija X koja ne vidi dalje od bendova 80ih. Ona generacija zbog koje smo godinama slušali na trgu jedne te iste ljude od kojih smo većinu mogli da vidimo samo tad i nikad više, eventualno na nekim koncertima u nekim salama do 2000 ljudi. Slušali samo pesme koje su nastale decenijama pre našeg rođenja koje izvode bendovi koji više i nisu aktivni i okupe se samo pred doček.

Ali, sada je definitivno došlo do smene generacija. Sada na trgove više ne ide generacija X, već su to ubedljivom većinom milenijalci i zumeri. I dočekali smo da slušamo ono što je zapravo muzika NAŠEG doba. Konačno.

I možda niko od njih i neće da peva i možda će sve biti na plejbek – pa šta?!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još