EVROVIZIJA: šta je zgrešila Belorusija?

Belorusija je i zvanično diskvalifikovana sa 65. Evrovizije koja će biti održana u maju u Holandiji!

Evropska radiodifuzna unija smatra da nova takmičarska numera Belorusije takođe ne ispunjava kriterijume takmičenja jer je politički obojena, piše RTS.

Naime, početkom marta Belorusiji je naloženo da preuzme sve potrebne korake da bi njihova pesma ispunila sve kriterijume takmičenja. Pesma koju su prvobitno poslali, „Ya nauchu tebya (I’ll Teach You)“, u izvođenju prošle godine oformljenog benda „Galasy Zmesta“ odbijena je zbog političkih poruka kojima se krši apolitična priroda festivala. Evrovizijski fanovi smatrali su da pesma nedvosmisleno poziva na podršku beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku. Lukašenko je na vlasti već 26 godina i često je opisivan kao „poslednji diktator u Evropi“. Od prošle godine, ovaj prosovjetski orijentisan lider suočen je sa masovnim protestima, a demonstranti zahtevaju njegovu ostavku, nezadovoljni rezultatima nedavnih predsedničkih izbora, za koje tvrde da su sporni.

Pesma „Naučiću te“ sadrži stihove koji kažu „Samo me moraš poslušati, promeniti preživele norme. Slobodni svet će se svakako desiti, a nemoderno, nezasluženo i retrogradno ne dolazi u obzir“. U refrenu, za koji se smatra da ismeva napore opozicije protiv diktature Lukašenka i pruža podršku „gvozdenoj ruci“ ovog lidera, navodi se „Naučiću te kako da plešeš na melodiju, naučiću te kako da zagrizeš mamac, naučiću te kako da hodaš duž linije. Bićete srećni, zadovoljni svime. Daću vam ceo svet na srebrnom tanjiru, pretvoriću vašu tugu u šegu, i to će učiniti da se osećate dobro“. Ovi stihovi, smatra se, govore o postupanju prema opoziciji i predstavljaju skrivenu podršku Lukašenku, a lider grupe odbio je da se izjasni o značenju pesmu.

Među prvima su se oglasile švedska politička partija Liberalerna i Beloruska fondacija za kulturnu solidarnost, koje su zahtevale da se Belorusija diskvalifikuje. Nekoliko evrovizijskih medijskih kuća najavilo je da će limitirati emitovanje pesme. Nakon što je 11. marta od beloruskog javnog servisa zatraženo da promeni tekst pesme ili odabere novog predstavnika na ovogodišnjoj Evroviziji, Lukašenko je 13. marta izjavio da će zatražiti od javnog servisa da odabere novu pesmu, umesto izmene teksta.

26. marta Evropska radiodifuzna unija odbila je i drugu belorusku pesmu, pod nazivom „Pesma o zečevima“. Kako se navodi u saopštenju, zaključeno je da i nova numera „krši pravila takmičenja koja osiguravaju da manifestacija ne bude instrumentalizovana ili njena apolitična priroda dovedena u pitanje“, piše RTS.

I zapravo, nova pesma ima još jasniju političku konotaciju nego prethodna. U pesmi se govori o „zečevima koji kose travu u ponoćni sat u plavoj šumi“. Stihovi ove pesme govore o zečevima koji imaju svoju misiju da „pokose travu“ i koji će je ispuniti bez obzira na sve prepreke i nedaće.

„Nije nas briga za slamku, mogli bismo se bojati vuka i sove, mi imamo posla i moramo to jasno prozreti. Mi kosimo travu u ovom strašnom satu“, stoji u tekstu pesme. Dalje pesma kaže „Mi verujemo u ono što naša legenda kaže. Hrabar će biti onaj ko će to učiniti, ko će pravovremeno porezati ovu magičnu travu. Postaćemo žestoki kao lavlji rik. Držimo se toga u ovom sudbinskom času, sve nadaće jesu i biće samo slamka“.

Još je jasnije da i novi tekst pesme ima političku konotaciju i govori o obračunu podržavalaca lidera Lukašenka sa opozicijom. Nije teško zaključiti da je ta trava koju treba da pokose vredni zečevi sa uzvišenom misijom zapravo opozicija i demonstranti koji su protiv Lukašenka.

Ovo je bio razlog zbog čega je, usled nepoštovanja pravila i odbijanja da predstave pesmu koja je u skladu sa pravilima Evrovizije u zadatom roku, Belorusija diskvalifikovana i neće učestvovati ove godine.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da je pesma beloruskih predstavnika povučena sa Evrovizije. Zapravo, slična situacija se u prošlosti desila još sedam puta, ali iz različitih razloga. Tri puta je sam javni servis zamenio pesmu koja će predstavljati ovu zemlju zbog loših reakcija publike – 2005, 2010 i 2013. godine. 2013. godine je i pesma koju su zamenili diskvalifikovana – zbog kršenja autorskih prava. 2011. godine su diskvalifikovani zato što je pesma koju su odabrali emitovana pre predviđenog roka, što nije u skladu sa pravilima i ugrožava ravnopravnost učesnika, a 2012. godine su diskvalifikovani zbog nameštanja glasova publike. Poslednji incident desio se 2014. godine kada su promenili tekst pesme zbog korišćenja referenci sa Google maps-a, što nije dozvoljeno. Belorusija, takođe, važi i za jednu od zemalja sa najmanje uspeha na ovom takmičenju. Prvi put su učestvovali, kao i Srbija (tada Srbija i Crna Gora) 2004. godine i od tada nijednom, do ove godine, nisu propustili Evroviziju (i kada su im pesme diskvalifikovane ili odbijene, slali su drugu pesmu). Za sve ove godine, samo jednom su ušli u top10, kada su osvojili šesto mesto 2007. godine, a čak 10 puta nisu uspeli ni da se plasiraju u finale takmičenja.

Naravno, ovo nije ni prvi put da je neka zemlja diskvalifikovana zbog političke konotacije u svojoj pesmi. Podsećanja radi, 2009. godine odbijena je pesma gruzijskih predstavnika Stephane & 3G, čiji je naziv bio „We Don’t Wanna Put In“. Politička konotacija ove pesme više je nego jasna.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još