EuroPride u Beogradu: trenutna situacija

U Beogradu danas opsadno stanje sa čak četiri zakazana skupa: EuroPride, kontra-skup protivnika EuroPride-a, promocija novih oficira Vojske Srbije i „Red Bull F1 Showroom“. U centru grada raspoređene jake policijske snage, a u okolini Tašmajdanskog parka, ispred crkve Svetog Marka i iza glavne pošte nalazi se policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Tridesetak osoba koje su želele da se probiju do Upravnog suda i „spreče EuroPride“ zaustavljeno je u Takovskoj ulici, među kojima se nalazio i raščinjeni monah Antonije, javlja Beta. Grupa je zahtevala od policije da ih pusti, ili „pohapsi sodomiste“.

Došlo je i do incidenata u centru grada nakon što su protivnici Prajda gađali flašama automobile i psovali novinare, a dvojica napadača su privedena, javlja Prva.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održana je ispred Doma Narodne Skupštine, dok će trka F1 biti u 13h na trasi od Studentskog trga do Terazija. EuroPride će se održati od 17h na trasi od Upravnog suda do Tašmajdanskog parka gde će biti održani EuroPride koncerti.

Organizatori Prajda naveli su da se MUP nije oglasio povodom nove trase šetnje, te da je ona legalna i da će se održati po planu.

Foto: Goran Srdanov / Nova.rs

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Budućnost za mlade: Kojim vrednostima nas uči sadašnji obrazovni sistem?

Stručni skup pod nazivom „Budućnost za mlade“ održan je u četvrtak 25. maja u Dorćol Platz-u u Beogradu, na kome su se okupila...

Budućnost za mlade: Koliki je zaista generacijski jaz?

Stručni skup pod nazivom „Budućnost za mlade“ održan je u četvrtak 25. maja u Dorćol Platz-u u Beogradu, na kome su se...

Lice današnjice: Bolje da vodimo ljubav nego rat

Kao vernik, često sam bio osuđen. Povremeno od strane „verujućih" što branim prava lgbt+ zajednice, povremeno od lgbt+ zajednice što branim drugu...

Ćerka prve autovane HIV pozitivne osobe: Roditelji druge dece su doprinosili stigmatizaciji

Ivan Radojičić je bio prva osoba u Srbiji i na Balkanu koja je javno govorila o tome da je HIV pozitivna. Bio...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još