Dušan Stanišković: Supstance ne smeju biti sredstvo za opuštanje i otklanjanje inhibicija

Poslednji put kada sam sa njim razgovarao bio je Novoslovenka – dreg kraljica koja je trenutno na prinudnom odmoru. Sada je vreme da upoznamo i Dušana, čoveka koji je za svoj aktivizam spreman i da uradi kolut napred – za reels. U toku kampanje 16 dana aktivizma naši sagovornici su ga više puta nominovali za aktivistu godine, a zbog čega… saznajte u intervjuu.

Ove godine si nominovan na Zoomeru za jednog od aktivista godine. Koliko ti znači to i da li uopšte aktivisti imaju osećaj da je njihov rad toliko prepoznatljiv – posebno ako se bave temema koje nisu toliko mejnstrimovane?

Pre svega bih rekao da mi jeste drago što sam nominovan za jednog od aktivista godine — međutim, ne zbog same titule ili lično mene, već zato što toliko ljudi prepoznaje važnost tematike seksualnog obrazovanja. Nisam ni prvi, a nadam se, ni poslednji aktivista koji će gurati ovu priču do promena.

Ono što bih izdvojio kao lično najveći rezultat — Seksedukuj Se je mnogima bio inspiracija da pokrenu lične i društvene razgovore.

Rekao bih da se aktivizam u Srbiji, nažalost, ne vrednuje toliko kada nemamo nezapamćene tragedije ili pokradene izbore, ako i tad. Samim tim, neprepoznavanje aktivizma uglavnom dolazi van aktivističkih krugova.

Vaša organizacija je prepoznata i po specifičnom brendingu na mrežama i načinu obraćanja mladima. Koji je prosek vaše publike, da li gađate baš GenZ ili se i milenijalci i oni malo stariji pronalaze u vašim objavama?

Evo baš smo održali Redovnu godišnju Skupštinu organizacije i imam spreman empirijski podatak!

Na TikToku pobedu definitivno odnose dženzeri dok na Instagramu najviše publike ima među starijim mladima — između 21 i 30 godina. Fejsbuk je svakako automatski vezan ali retko kad dobijemo ikakvu reakciju tamo.

Naše edukativne objave se tiču svakog i neretko imamo komentare od roditelja, nastavnika i stručnih lica ali generalno ciljamo na vršnjake i srednjoškolce!

Foto: @miodora 

Čini se da o polno prenosivim bolestima u 21. veku sve znamo, a onda nam statistike kažu da ili ne znamo, ili baš ne obraćamo previše pažnju. Šta je ono što MORAMO da znamo i čega moramo da se držimo po svaku cenu?

Da, izgleda da nedostaje jedna puzlica u celom tom problemčiću… hmmm — da nije seksualno obrazovanje u školama gde bi deca od malena obavezno i sistemski učila o svojim telima i „tabu” temama i na taj način normalizovala srpski mentalitet prema seksu i odgovornosti?

A do tad, ono što MORAMO da znamo jeste — bezrezervno korišćenje zaštite, da „ne” znači „ne” i nije sramota da tražiš pomoć ako zaradiš neku polno prenosivu infekciju (ako ne roditeljima, onda KOMPAS-u i sl. organizacijama koje će te uputiti na pravu adresu).

Šta smatraš da su trenutno najrizičnija ponašanja mladih o kojima se možda ne govori dovoljno ili se ne smatraju toliko ozbiljnim?

 Uh, ima svašta ali ja bih, posle generalnog nekorišćenja zaštite, naveo seks u alkoholisanom stanju i pod psihoaktivnim supstancama — THC, kokain, spid, dži i sl.

Alkohol je toliko normalizovan u našem društvu pa tako mnogim mladima služi kao sredstvo za opuštanje i otklanjanje inhibicija. Pod kontrolom supstanci — mnogo smo ranjiviji da se ponašamo rizično i zažalimo.

Zoomer redakciji je apsolutno omiljeni reels u kome praviš kolut napred jer ti je to „projektna aktivnost“. Odmah smo rijeltovali sa „nvo tragedijama“. Da ne bude da pričamo samo o pozitivnim aspektima aktivizma – šta je ono što smatraš da u nvo sektoru odnosi previše energije, a mora da se radi jer – mora, iako bi nešto drugo bilo smislenije. Šta je ono što bi prvo promenio u sektoru?

Hahaha joj, NVO tragedije. Jako mi nedostaju — APEL da se admin vrati!

Elem, pitanje je odlično. Ono što mene konkretno umara, a vidim da je problem generalno lokalnih grassroot organizacija koje se jedva ili nikako finansiraju, jeste konstantno održavanje motivacije svog tima i svojih volontera bez novčanog pokrića.

To je stvar koja nažalost mora da se radi jer je deo aktivizma i kolektivizma ali isto tako je i dvosmerna ulica u kojoj je svako zadužen bar za tu iskricu koju ćemo zajedno zapaliti jer i ja ponekad izgubim volju da pošaljem taj glupi dopis ili izveštaj.

I za kraj, da se osvrnemo i na Novosloven-KU. Šta smatraš svojim ličnim uspehom u 2023. godini, a šta najvažnijim događajem kad je dreg u pitanju, gde je Novoslovenka dočekala 2024. godinu i šta nam u njoj sprema?

Novoslovenka je na pauzi od komercijalnog drega. Ono što smatram njenim ličnim uspehom u 2023. jeste što je hrabro održala svoju reč da će pustiti Dušana da uspostavi prioritete.

Dočekala je Novu godinu u ostavi ispod kreveta, srećno zaključana od ostatka sveta.

Foto: @miodora 

Naslovna fotografija: @zdravopancevo

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još