Đorđe Živadinović Grgur: Retko ko zna šta piše u Ustavu

Znamo da Ustav postoji, stalno se pozivaju na njega. Znamo i da postoji školski predmet, ali ne i šta se tačno tamo uči. Sve nam je poznato, a ništa ne znamo. Odgovore na sva ova pitanja pokušaće da pruži nova predstava „Ustav” Reflektor Teatra. Glumac ove predstave Đorđe Živadinović Grgur podelio je sa nama kako je tekla priprema ove predstave i šta su zaključili u tom procesu.

Da li smatraš da su građani i građanke Srbije dovoljno informisani o sadržaju i načelima Ustava naše republike?

Ne samo da nisu dovoljno informisani, već većina uopšte nema predstavu o tome šta piše u toj Bibliji prava, dužnosti i sloboda svakog pojedinca i pojedinke, kao i o nadležnostima institucija u ovoj zemlji. Pa, zato evo, sada će imati upravo predstavu o tome.

„Ustav i prava građana“ naziv je obaveznog predmeta, koji se uči u završnom razredu svake srednje škole, u Srbiji. Imaš li utisak da je ova nastava dovoljna, da bi se mladi uputili u najvažnije principe naše ustavnosti i pravni poredak države u kojoj žive?

Nemam, ali nemam utisak da je bilo šta što naše formalno obrazovanje nudi u svojim programima dovoljno. Posebno ne iz ovog domena informisanja, jer ne mogu da kažem obrazovanja, pošto se za 45 minuta nedeljno u godinu dana zaista ne može očekivati da će se mladi obrazovati. Pa, ipak, ne bi bilo zgoreg sistemski osmisliti nešto kreativnije načine za sprovođenje nastavnog plana za ovaj predmet, a da to ne bude ostavljeno dobroj volji i inicijativi profesora.

Foto: Milica Šolajić

Čini se da se u Srbiji Ustav krši na dnevnom nivou. Koji član ili princip našeg Ustava bi izdvojio kao posebno važan, u smislu da je njegovo kršenje najopasnije?

To je baš teško pitanje, jer nisam siguran da postoji gotovo ijedan član iz prvog i drugog dela Ustava (Načela i Ljudska i manjinska prava i slobode) koji nisu pomalo obesmišljeni ili, hajde bolje ovako, podosta kršeni u novijoj srpskoj istoriji. Tako da ne bih izdvajao pojedine članove, možda najpre paragraf Ljudska prava i slobode od kojih su samo neki članovi: Nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, Zabrana ropstva, položaja sličnog ropstvu i prinudnog rada, Sloboda kretanja, Nepovredivost stana, Zaštita podataka o ličnosti, Sloboda misli, savesti i veroispovesti, Zabrana izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje, Sloboda medija, Sloboda okupljanja, Pravo na utočište, Pravo na rad, Sloboda odlučivanja o rađanju, Zdravstvena i Socijalna zaštita, Sloboda naučnog i umetničkog stvaranja i dr.

Koji član ili princip našeg Ustava je tebi lično posebno važan, odnosno: značajan za vaše poimanje države, društva i vaših prava i obaveza?

U procesu smo dobili par zadataka i jedan je bio da izdvojimo član koji nas se tiče ili smatramo da je jako važan iz bilo kog razloga i obradimo ga kroz neverbalnu etidu. Ja sam tada jedva uspeo, ali ipak izabrao član 25. Nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta. Čini mi se da se taj član svakodnevno prekrši toliko puta da je gotovo najparadoksalnije da uopšte postoji tako formulisan.

Kada bi danas mogao sam da izmeniš neki deo našeg Ustava, koji bi deo to bio?

Radije bih izmenio državu, tj. politički sistem koji već predugo ne funkcioniše, i možda par izraza i definicija, ali naš Ustav je u velikoj meri lepo napisan, namerno kažem lepo, a ne dobro. Samo što ovo nije Utopija.


Predstava će premijerno biti igrana na sceni Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu, prvog septembra u 20h. Ulaznice možete rezervisati na 060 3008886 i kupiti u Reflektor teatru na Dorćol Platz-u ili preko 100 prodajnih mesta Tickets servisa, ili online preko sajta tickets.rs

Foto: Milica Šolajić

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još