Deset izvođenja koja su obeležila ovogodišnje „Pozorište čuda“

Drugo izdanje festivala Pozorište čuda, koji na inovativan način spaja nauku i umetnost, održano je u Beogradu, a u toku pet dana festivalskog programa publici je priređeno čudesno putovanje kroz različite naučne discipline, u formi 10 jedinstvenih pozorišnih izvođenja.

Opseg tema na koje je ovogodišnje Pozorište čuda dalo odgovor je širok, od fenomen sinestezije, priča o poreklu svetlosti, načinima neuobičajene upotrebe geografskih karata, unutrašnjeg života biljaka, do kvantne mehanike i najnovijih teorija o nastanku Solarnog sistema.

Na punoj sceni „Mata Milošević“, na Fakultetu dramskih umetnosti, festival je otvoren artscience predstavom „Život, vaseljena i sve ostalo“ u produkciji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU, nakon čega se publika zaputila u Astronomsku opservatoriju na Zvezdari kako bi saznali šta je zapravo „Berilijum“.

Drugog dana festivala, publika je uživala u proširenom predavanju „Vidi muziku! Slušaj slike!“ po režiji Ane Pinter, a takođe, na FDU, u maloj projekcionoj sali videli smo i Augmented Lecture ,,Evergreen” gde su autorke Tijana Jakovljević, Jana Baljak i Anja Čuković dočarale život biljaka kroz zvuk.

Treći dan festivala bio rezervisan je za još jedan Augmented Lecture ,,Uzbudljivi svet mapa” u Bitef Teatru u produkciji bugarskog Arte Urbana Collectif-a, koji nas je upoznao sa istorijom mapa, njihovom upotrebom i novim načinima primene, a nakon ovog izvođenja usledio je i Augmented Lecture „Šta je život“ italijanske organizacije- Arditodesio u Narodnom pozorištu. „Šta je život“ je naziv serije predavanja čuvenog fizičara Ervina Šredingera, koji je za vreme Drugog svetskog rata doveo u pitanje procese koji omogućavaju da se život širi na našoj planeti.

Četvrtog dana pozorišnih čuda, publika je gledala Augmented Lecture pod nazivom „Proširena sinteza“ koja dolazi iz Belgije, a igrana je u Kulturnom centru Magacin, u pitanju je predavanje koje naglašava vrednost ravnoteže naših tela u različitim okruženjima. Istog dana, u Ateljeu 212 igrala se Artscience predstava „Princip neizvesnosti“ u italijanskoj produkciji, gde se publika susrela sa najmisterioznijim konceptima kvantne mehanike.

Poslednji dan festivala počeo je panel diskusijom u EU Info centru o novim perspektivama i izazovima u dijalogu nauke i umetnosti, a festivalski dan se nastavio u Teatru Vuk sa Augmented Lecture izvođenjem „Biodizajn“ koji dovodi u vezu prirodu i objekte koji nas okružuju. Festival je zatvoren u Zvezdara teatru artscience predstavom „Dug put do zvezda“ koja nas je upoznala sa najnovijim teorijama o nastanku života i Solarnog sistema.

Festival Pozorište čuda glavna je projektna aktivnost međunarodnog projekta CURIOUS, koji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Italije, Bugarske i Belgije, a uz podršku Kreativne Evrope, Ministarstva kulture i informisanja RS, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i EU Delegacije u Srbiji.

Foto: Tanja Drobnjak

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još