Darko Rundek u odbrani planinskih reka Kraljeva

Incijativa Pravo na vodu u saradnji sa lokalnim ekološkim inicijativama i regionalnim savezom Odbranimo r(ij)eke Balkana, i uz podršku Andreje, Rundeka i Ekipe „Ftičeki” u nedelju, 09. 10. 2022. organizuje čak dva događaja posvećenih zaustavljanju uništavanja reka mini hidroelektranama i očuvanju prirodnih dobara. Zajednički naziv obe akcije je Reke se brane lepotom.

Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu od 11 časova organizuju ispred Skupštine Grada Kraljeva uličnu akciju, jedinstvenu izložbu na otvorenom i svirku. Događaj će biti posvećen očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je 10 već izgrađeno. Fotografi i aktivisti Tijana Jevtić i Predrag Ilić proveli su ovo leto obilazeći ove reke i beležili i lepote i uništavanje cevima i betonskim pregradama. Fotografije koje će okupljeni imati priliku da vide su krik ranjenih reka i poziv upomoć onih koje su ugrožene planiranom izgradnjom. Izložbu će pratiti akustična svirka muzičara lokalnih bendova Burns, Dečija radost i Steamfunk uz podršku Andreje, Rundeka i Ekipe „Ftičeki”

Nakon Kraljeva, tradicionalnim notama pod bajkovitom kulom Todora od Stalaća od 19 časova inicjativa Pravo na vodu poziva na veliki besplatni koncert kojim šalje poruku: Zaštititmo Mojsinjske planine i Stalaćku klisuru Južne Morave. I građani i stručna javnost su saglasni da je ovo područje vredno zaštiti. Zavod za zaštitu prirode Srbije je 2013. vrednovao kao posebno interesantan i vredan sa aspekta prirodne i kulturne baštine kada je i predložio da bude zaštićen kao predeo izuzetnih odlika, zbog prepoznatljivosti, značajnih prirodnih, biološko – ekoloških,  estetskih i kulturno – istorijskih vrednosti. Predelu Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure tek predstoji „otkrivanje“ od strane naučnika i zaljubljenika u prirodu. Zato smo od donosilaca odluka tražili da fomalno zaštite prirodna bogatstva i očuvaju ovaj predeo.

Andreja, Rundek i Ftičeki sa projektom pesama MURA MURA dolaze da u čast reka sa nama podele čudesnost međimurskog melosa združenog sa slobodnom improvizacijom sa hrabrim ljudima koji se bore za slobodu svojih reka u znak bratstva i podrške.

Darko Rundek za ovu priliku poručuje: „Raznovrsnost prirodnog života koji buja oko rijeka uvjet je i ljudskog opstanka, njegovog smisla i svrhe u složenoj međuzavisnosti svega živog. Sretan sam sto uz mene na bas gitari, ovaj put dolaze, izvrsna  pjevacica Andreja Kurelec Košavić, nas Igor Pavlica svira trubu, Viktor Slamnig kontrabas, te stari prijatelj, vrsni Srđan Gulić, bubnjar iz originalne postave Haustora. Vidimo se na Bistrici, Bjelavama, Drini, Moravi i planinskim rijekama Kraljeva, neka teku slobodne!

Naslovna fotografija: Sanda Hržić, izvor N1

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još