Da li je ovo najveći prostakluk koji smo videli na javnom servisu?

Ne, nisu bizarne izjave političkih pulena. Ne, nisu opskurni likovi i njihove opskurne analize. Najveći prostakluk je, verovali ili ne, došao iz humanitarne emisije sa kuvanjem.

U emisiji „Na večeri kod…“, za one koji ne gledaju javni servis, dva tima – Biber i So – se takmiče u kulinarskim sposobnostima, a pobednički tim će uručiti ček na milion dinara Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“. Timovi imaju po šest članova, a koncept je taj da jedan član tima sprema večeru za članove suparničkog tima, koji nakon večere boduju domaćina ili domaćicu. Tim koji sakupi najviše bodova pobeđuje.

Šta bi moglo da krene po zlu? Ništa, osim ako u emisiji imaš vegetarijanku.

Naime, članica tima „So“ Zoe Kida je vegetarijanka i u juče emitovanoj epizodi bila je domaćica večere. U emisiji se maksimalno potrudila da sve što spremi bude kreativno, u skladu sa njenim duhom i ličnošću „žene deteta“ koje je opisuje. Takva je bila dekoracija, a takvo je bilo i „čudna šuma“ predjelo, „tropska vrelina“ glavno jelo i „životinjsko carstvo“ za dezert. Kreativni nazivi, kreativan i izgled i naravno – u skladu sa načinom ishrane i spremanja hrane, bez mesa.

I sve bi to imalo smisla spremiti, ako imaš za koga. Ukoliko nemaš, džabe gambori, jer oni će hranu poneti od kuće. Da, kreator Zvonko Marković je na sred večere, nezadovoljan količinom hrane (i očigledno time što nema pet kila mešanog mesa na stolu), izvukao hranu koju je poneo od kuće i podelio ostalim članovima tima. Neki su, uistinu, shvatili da je takvo ponašanje nepoštovanje domaćice, ali je većina očigledno zaboravila na manire, batalila gambore i navalila na hranu iz plastične činije.

U jednom trenutku, objašnjavajući to što njemu nije dovoljna hrana objasnio je da se oseća „kao na dečijem rođendanu“. Velika greška. Deca na rođendanu znaju da kada dođeš kod nekog na večeru jedeš ono što ti je spremljeno, a ako ti se ne dopada – jedeš kod kuće šta ti mama spremi. Ne nosiš svoju hranu na rođendan. Bar ne ako imaš kućno vaspitanje. Koje je ista ta Zoe imala kada je na nekim od njihovih večera ostala gladna jer je sva hrana koju su spremili bila sa mesom. Sačekala je kulturno kraj večere, bez neprijatnih komentara i nakon toga, verovatno, jela kod kuće.

Ovaj „duhoviti“ momenat ne samo što je nepoštovanje domaćice, već pokazuje i mentalitet koji nije spreman da načini najmanji mogući napor da razume drugačije navike. Poneti svoju hranu od kuće značilo bi unapred pretpostaviti da će hrana biti loša zato što je vegetarijanska. Smatrati da ne može da se napravi ukusan vegetarijanski obrok i da on neće zadovoljiti potrebe nečijeg istančanog ukusa za pršutu i komplet lepinju.

Nisam veterarijanac, ali sam više puta jeo obroke koje su spremali vegetarijanci i obrok mi je itekako bio dovoljan i ukusan. Nisam vegetarijanac, ali kao gledalac mogu da zaključim da mi je predjelo sa lososom, puna činija rižota sa pečurkama i gamborima i puna tegla dezerta i više nego dovoljna za jedan obrok. Nisam vegetarijanac, ali me je sramota što moram to u tekstu da naglasim jer, iako nisam vegetarijanac, verovatno bih ga izbacio iz kuće da je bila moja večera. Pa neka jede u grilu ispred zgrade.

Da li je ovo samo neko pokušao da bude „duhovit“, ili je neko emisiju tako izrežirao – u svakom slučaju, na RTS-u smo u udarnom večernjem terminu mogli da vidimo kako izgleda nemati elementarnu kulturu i pristojnost. Nije prostakluk samo rijaliti, nekad ga ima i tamo gde se najmanje očekuje.

Budite pristojni, ispoštujte domaćina koji vas je pustio u svoju kuću, u svoj privatni prostor i utrošio vreme da nešto pripremi za vas. Ne budite Zvonko Marković.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još