Azdejković: Da nema Danasa ne bi bilo tekstova o LGBT zajednici

Jedna od tema koje su obeležile prošlu nedelju jeste i navodna gej afera koja potresa srpski fudbal, a gledali smo je na svim naslovnim stranama. Bez ikakvih izvora, tačnih informacija, samo jedna skandal-priča koja prodaje novine. O ovom slučaju, ali i drugim aktuelnostima, u Uređivanju je govorio novinar i gej aktivista Predrag Azdejković.

„Kao i svi na društvenim mrežama, pročitao sam tekst da vidim ime i prezime i ko su ti ljudi, ali cela afera je oko NN lica. Postoje neke informacije o njima, ali ne možemo da provalimo ko su. Sada se na društvenim mrežama danima raspravlja ko su i čitavi tekstovi su malo dosadni. Nema ničeg zanimljivog ni meni skandaloznog. Kurir već nekoliko dana postuje jedne iste tekstove, što ostali mediji prenose“, istakao je Azdejković i podsetio da je ovo svojevremeno bio i skoro pa „žanr“.

„Kurir je imao rubriku „tračara“ gde su stalno pisali „jedan gospodin odavde je bio sa onim…“ i sve je to bilo anonimno i tu možete da sednete i da izmislite sve. Kao što provereno znam da su neke stvari i izmislili“, podsetio je Azdejković. Iza toga uvek postoji „nešto“.

„Ono što često tabloidi rade jeste da nekoga namerno provlače kroz javnu sferu, da ga ucenjuju ili mu nešto traže za uzvrat. Ovo je još jedna od tih stvari“, smatra Azdejković.

Ova afera trese Srbiju, a jedna pre nje je tresla i Banjaluku i prelila se i sa ove strane Drine. Naravno, radi se o gej aferi u politici, koja je umalo spočitana i gradonačelniku ovog grada.

„Prošla afera je služila da se vaskoliko LGBT društvo bavi nalaženjem tog snimka. Ceo Tviter, ne samo gejevi, su hteli da vide snimak. Cela ta afera je užasna jer je iskorišćena da se nekome uništi politička karijera, a preko njega da se uništi i nečija druga. Sve što je bilo u vezi s tim je jako ogavno“, navodi Azdejković i otvara mogućnost da se i sada radi o istoj stvari.

„Sada kad je u pitanju fudbaler i sin biznismena možda imamo isto to – nekome pokušavaju nešto da unište. Ali postoji i opcija da se plati da neko ućuti i da afera nestane“, smatra Azdejković.

Azdejković, kao novinar koji redovno sprovodi monitoring domaćih medija kada su u pitanju LGBT tekstovi, primetio je da u poslednje vreme tekstova ima sve manje, ili su baš u ovom „žanru“ hronike.

„Da nema „Danasa“ ne bi bilo ozbiljnih tekstova o LGBT zajednici u Srbiji. Ostali se bave time da prevode vesti koje dobijaju iz stranih servisa. Mi novinari smo lenja bića i mnogo volimo da kopi-pejstujemo i ne radimo previše. U domaćim medijima imamo mnogo više stranih tekstova ili tekstova o LGBT zajednici tamo negde daleko, a vrlo malo o tome što se dešava ovde, jer tu neki novinar treba da sedne i da piše i istražuje“, naveo je Azdejković. On je takođe primetio i da su tekstovi koji izlaze uglavnom negativno, što govori o uređivačkoj politici pojedinih medija, kao što je recimo „Objektiv“.

„Ovaj novoformirani dnevni tabloid „Objektiv“ pušta samo negativne vesti o LGBT zajednici – obešena dvojica gejeva iz Iraka zato što su osuđeni za sodomiju, uhapšen gej zato što je silovao… Ako je crna hronika i negativno – to ćete naći u „Objektivu“, ostalo ništa. I to je uređivačka politika koja pokazuje kakav odnos imaju prema LGBT zajednici. Ne mogu više da pišu „bolesno“ kao nekad davno, ali po vrsti vesti koju plasiraju šalju baš tu poruku“, smatra Azdejković.

„Nekada davno“ smo bili svedoci i brojnih tekstova koji direktno stavljaju vezu između homoseksualnosti i pedofilije. Danas je sve više senzacionalističkih tekstova koji u primarnom fokusu imaju pedofiliju, ali ne prave više toliko direktnu vezu sa gej muškarcima. Ipak, cilj je još uvek klik i profit, a ne analitičko bavljenje ovako ozbiljnom temom.

„Nema boljeg klikbejta nego kad objave vest „monstrum“, „pedofil“… jer je većina ljudi osetljiva na pitanje dece i imaju jaka negativna osećanja prema tome. I tada se odmah osuđuje – ne zanima nas ni da li je istina ili nije, odmah se ide sa pričom „vratite smrtnu kaznu“. Na kraju se tu instalira i Igor Jurić koji dodatno dodaje ulje na vatru“, objašnjava Azdejković i dodaje da je tužno na šta se svela novinarska profesija.

„Ranije je bilo indirektnog povezivanja pedofil – gej muškarci, a onda su krenule vesti i da čika pipa devojčice i tada ne mogu da napišu da je gej. Takvih priča je, nažalost, sve više. Novinari takođe namerno stvaraju sliku da je svaki seks sa osobom mlađom od 18 godina pedofilija, što nije po našem zakonu. Treba objasniti da je pedofilija seks sa decom mlađom od 14 godina. Između 14 i 18 nije pedofilija, može biti zakonski kažnjivo, ali ne mora da znači“, zaključio je Azdejković i dodao da njega najviše brine količina senzacionalizma kad je u pitanju izveštavanje o pedofiliji.


O čemu smo još razgovarali u prethodnoj epizodi i koje smo vesti obratili, pogledajte na našem youtube kanalu!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još