Amerikanci ovim izborima nisu birali samo predsednika

Što se Američkih izbora tiče izgleda da trka još uvek traje a da Kanje Vest nije prošao baš najbolje. Iako se sve jasnije vidi pobeda demokrata pretpostavlja se da Tramp svoju moć neće predati tek tako. Osim predsednika birani su i predstavnici u senatima. Tako da su SAD i ovog puta dobili nove prve žene odnosno prve pripadnike državnih organa koji su drugačiji. Pripadaju lgbtq zajednici, drugačijoj veroispovesti ili jednostavno drugom polu.

Pored toga, usvojeno je i nekoliko zakona o legalizaciji droge u pojedinim zemljama. Jedna od najpopularnijih ženskih glasova u američkog politici Aleksandria Okazio Kortez ponovila je svoj mandat. Berni Sanders ni ovog puta nije bio u trci, ali plodovi njegovog rada su očigledni. A i Mori Tarner jedno je od novih zanimljivih imena.

Što se borbe za senat tiče, evo kako stoje stvari kako navodi sajt americki-izbori.rs:

„Mark Keli pobedio je republikansku senatorku iz Arizone Martu Mek Skeli čime je sprečen njen reizbor u ovoj saveznoj državi. On je osvojio 52,6% glasova dok je Mek Skeli osvojila 47,4%. Demokrate sada imaju neto korist od jednog dodatnog mesta u Senatu, pridobivši Kolorado, ali uz gubitak Alabame od republikanaca.

Keli je svoj nacionalni profil izgradio na zagovaranju bezbednog nošenja oružja. U centru njegove kampanje bilo je uverenje da može da osvoji ključne glasove mladih, Lationoamerikanaca kao i žena, tj. onih grupa kojima se njegova protivkandidatkinja nije obraćala.

Republikanka Marta Mek Skeli stupila je na senatorsko mesto 2018. godine i podržala Trampove stavove, čime je napustila dotadašnju centrističku poziciju, što se glasačima nije svidelo, te su joj uskratili podršku.

Iako su izvojevali važnu pobedu u Arizoni, pred demokratama je i dalje dug put do osvajanja konačne većine, mada se, prema Njujork Tajmsu, u toku izborne noći taj put znatno skratio.“

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još