ALTERNATIVNI CENTAR ZA DEVOJKE U POSETI REFLEKTOR TEATRU

U okviru obeležavanja kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Reflektor teatar je 29. novembra, odigrao predstavu „Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi“. U publici, bile su specijalne gošće – predstavnice i aktivistkinje Alternativnog centra za devojke i pedagoškinje Rok kampa za devojčice.

Počasne ulaznice za ovu predstavu, koja govori o mladim herojima i heroinama Drugog svetskog rata, ali i o aktivizmu mladih u Srbiji danas,  poklon su Reflektor teatra i Centra E8, ovim feminističkim organizacijama, čiji rad sa mladim ženama, devojkama i devojčicama, prepoznajemo kao veoma značajan u kontekstu razvoja civilnog društva. I promocije rodne ravnopravnosti.

Mladim aktivistkinjama, bio je posebno zanimljiv segmet predstave, u kom se autori/ke bave sudbinom Slobode Trajković (1918-1942), SKOJ-evke, studentkinje hemije na Beogradskom univerzitetu, pijanistkinje i verenice narodnog heroja Iva Lole Ribara. O njenoj sudbini, današnje devojke ne znaju mnogo, a sve su se složile sa konstatacijom da priča Slobode Trajković, kao i priče Iva Lole Ribara i njegovog brata Jurice, nemaju svoje mesto u obrazovanju.

„Ja sam, zapravo, tek sada prvi put čula za njih“, napomenula nam je jedna od mladih aktivistkinja.

Osim predstave, odigrane u sklopu aktivnosti Centra E8 u toku kampanje 16 dana aktivizma, ekipa Reflektor teatra pobrinula se da svuda u prostoru izvođenja budu istanuti panoi sa pitanjima: ŠTA JE ZA VAS SLOBODA i KO SU HEROJI I HEROINE U SRBIJI DANAS.


Publika je imala priliku da na ovim panoima, ispiše svoje odgovore. „SLOBODA JE TRAJKOVIĆ“ – pisalo je na jednom panou, a kao heroj naših dana, nekoliko puta naveden je Dragan Milovanović Crni. Podsećamo: u pitanju je mladić koji je samo dan ranije, na Novom mostu u Šapcu, krenuo goloruk na bager, u želji da zaštiti aktiviste, građane i građanke koji su mirno protestvovali na mostu.

Nakon predstave, organizovali smo druženje aktivistkinja, autorskog i glumačkog tima predstave, a redakcija Zoomera iskoristila je ovu priliku za intervju sa Jelenom Memet – mirovnom aktiviskinjom, feministikinjom, predsednicom i jednom od osnivačica Alternativnog centra za devojke.

ZOOMER: Zdravo Jelena, dobrodošla u Zoomer!

JELENA MEMET: Zdravo i hvala na pozivu!

ZOOMER: Na samom početku, hteli bismo da te pitamo šta je to čime se Alternativni centar za devojke bavi?

JELENA MEMET: Alternativni centar za devojke bavi se unapređenjem položaja devojaka i mladih žena. Postojimo od 2013. godine, kada smo osnovale organizaciju u Kruševcu i odatle uglavnom delujemo. Ja sam predsednica ovog udruženja i moja je uloga da vodim računa o tome da se projekti sprovode i da se obezbedi infrastruktura, kako bi organizacija mogla da funkcioniše.

ZOOMER: Neki od vaših projekata, vezani su i za kampanju 16 dana aktivizma. To je kampanja koja se vodi na svetskom nivou, a koje se tiče prevencije rodno zasnovanog nasilja i nasilja nad ženama. Kako ste ove godine obeležile ovu kampanju?

JELENA MEMET: Mi svake godine obeležavamo 16 dana aktivizma, tako što se trudimo da podignemo svest javnosti, o fenomenu digitalnog nasilja. I ove godine, baš na današnji dan, imale smo panel koji se ticao prezentacije naše pravne analize člana Zakona o progranjanju. Naš panel, imao je fokus na pitanju proganjanja na internetu i toga kakve su zakonske prakse i iskustva korisnica. Takođe, u toku ove kampanje, ali ne samo u toku ove kampanje, organizujemo psihološke radionice čiji je cilj da pruže podršku devojčicama i mladim ženama. Posebno pod uticajem situacije, koja nas je zadesila i u kojoj živimo poslednje dve godine. Naravno, mislim na situaciju sa koronom i na pitanje: kako je to uticalo na devojčice, mlade žene i njihovo mentalno zdravlje. Te naše radionice su upravo u toku.

ZOOMER: Sve zvuči kao da si veoma zauzeta u toku ovih 16 dana.

JELENA MEMET: Ne samo u toku ovih 16 dana. Zauzete smo cele godine jer se trudimo da a razne načine osnažujemo devojčice. Naglasila bih da smo – povodom Međunarodnog dana devojčica, imale kampanju prikupljanja sredstava za stipendiranje devojčica uzrasta od osam do šesnaest godina. U toj kampanji, uspele smo da prikupimo tri puta više sredstava nego što smo planirale. Tako je čak šesnaest devojčica dobilo priliku da svoje talente razvija na različite načine.

ZOOMER: Čestitamo vam na tome! Za kraj, pitali bismo te kako završavaš ovaj stresni dan, sa tako puno događaja i aktivosti?

JELENA MEMET: Dan završavamo na adekvatan način – predstavom „Smrt fašizmu“ Reflektor teatra. Mislim da je 29. novembar, nažalost, zaboravljeni praznik, ali danas smo ga obeležili adekvatno: uz predstavu koja je ostavila veliki utisak na sve nas. U ovom trenutku, još nisam sredila sve misli i utiske, sa same predstave… ali, svakako vam se zahvaljujemo na pozivu!

Reflektor teatar, u sklopu kampanje 16 dana aktivizma, nastaviće da nagrađuje mlade aktiviste i aktivistkinje, pozivima na izvođenja svojih predstava i druženja sa glumcima, glumicama i autorima i autorkama.

Intervju je nastao u okviru regionalne Inicijative mladića za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (YMI), u projektu „Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim veštinama na Balkanu“ koji finansira Austrian Development Coorporation, a koji implementira Care International Balkans u saradnji sa Centrom E8.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još