Zoomerove top liste: Događaji koji su obeležili godinu

Vlast se potrudila da nam ostavi što manje slobodnog vremena tokom kog bismo mogli da predahnemo od svega. Možda smo I mi sami donekle krivi za to, pecamo se na svaku glupost koju naprave. Ali svakako, nekako smo uspeli da napravimo listu od 5 događaja kojima bismo zaokružili “poentu” cele 2021. godine.

5. Podizanje spomenika Stefanu Nemanji

Umesto podizanje, možda bi bilo bolje da kažem “erekcija”. To bi trebalo da objasni megalomaniju koja stoji iza spomenika koji više liči na Sarumana nego na jednog od utemeljivača I najznačajnijih vladara naše srednjevekovne države. Saruman se popeo na žir I naprsli šlem I preteći drži krst, ovaj pardon, mač! Ne zna vlast, ne znamo ni mi više. Svakako, jek korone- hvala Bogu vladajuća koalicija okuplja narod I bez maske dahću jedni drugima u lica pred prizorom Stefana Nemanje. Krajnje hrišćanski I dostojanstveno, kako dolikuje jelte.

4. Humanitarna kriza

Pod ovim naslovom može da se krije toliko toga, ali se sada konkretno misli na slučaj grubog kršenja prava vijetnamskih radnika koji su radili kao građevinari na izgradnji fabrike Ling Long u Zrenjaninu. Zoomerova sagovornica u jednom izdanju emisije Zoomer Now, Hristina Piskulidis iz nevladine organizacije ASTRA, objasnila je da se radilo o klasičnom slučaju trgovine ljudima sa ciljem radne eksploatacije.

Nova.rs

3. (Ne)vakcinacija

Među prvima, poleteli smo sa nabavkom vakcina protiv kovida. Međutim, zbog ogromnog nepoverenja u državne sisteme, proces vakcinacije je ubrzo utihnuo. I pored izbora od nekoliko vrsta vakcina, koje smo dobili od različitih proizvođača iz različitih država, procene sajta covidvax.live nalažu da je u Srbiji vakcinisano sa minimalno dve doze samo 46%. Šta je sve uticalo na procenat vakcinisanih, ne umemo tačno da Vam kažemo. Bez dovoljno objašnjenja, uz pominjanje ustava kada se tražilo objašnjenje zašto se ne uvede obavezna vakcinacija, narod ne zna kome I kako da veruje. Možda je deo problema I činjenica da je osoba poput dr Nestorovića odlikovana iako je dotični gospodin pokrenuo dobar deo lavine skepticizma koji vodi antivaksere širom države.

Nova.rs

2. #NisiSama

2021. godine, došlo je do velikog osnaživanja žena. To, međutim, nije nešto što se samo, eto, “desilo”. To je bio mukotrpan proces koji I dalje traje. Jake žene koje su nesebičnim zalaganjem radile (I koje I dalje rade) na ovome svakodnevno trpe gomilu uvreda I poniženja. Ipak, promena je neizbežna. 2021. Godina je definitivno bila godina prekretnica u našem društvu. Neuzaustavljivi talas je pokrenut. Ispovesti mnogih devojaka I žena, lavinu koju su pokrenule politikološkinja Nina Stojaković i nakon toga hashtag na twitteru #NisamPrijavila koji je osmislila Dejana Dexi Stošić pružile su priliku svima da podele svoju priču I ukažu na probleme koje svakodnevno ignorišemo. Što bi rekla Dexi: “E nećeš ga više majci!”

1. Eko-protesti

Ove godine, svedočili smo I jednom zaista retkom događaju- Srbija se ujedinila. Makar na kratko, desničari I levičari su zajedno prošetali I poručili svetu: “Rio Tinto, marš sa Drine!”.

Zajedno, mladi I stari, ruku pod ruku su blokirali ogroman broj puteva (kao I autoput) I time stavili do znanja da se ni najmanje ne šale. Prvu blokadu su pokušali da slome što policijskim intervencijama, pretnjama I ucenama, što starom dobrom tehnikom- poslati batinaše na goloruk narod. I to ne goloruk kao floskulu, već zaista na ljude koji nisu mogli da se brane od maskiranih huligana sa letvama koji su izlazili iz službenih vozila. Skoro svaki incident je snimljen I zabeležen. Jedino što je Mračnom Gospodaru preostalo bilo je da prizna poraz I da povuče zakon o eksproprijaciji. Čak je I u nekoliko navrata pokušao da se dodvori narodu, time što su njegovi mediji plasirali izjave o tome kako nijedan obavezujuć sporazum nije potpisan I kako niko ne može narušiti suverenitet naše države. Kada se prašina slegla, međutim, premijerka Ana Brnabić je izjavila da će Rio Tinto ipak otvoriti rudnik I da država ne sme da zabrani rad spornoj kompaniji, jer bi u suprotnom Srbija mogla biti tužena. Opravdanje za sve postupke bila je naravno prošla vlast I papiri potpisani pre 14 godina. Epilog priče još uvek ne znamo- odredićemo ga svi mi zajedno.

Cover photo: pexels.com

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još