Zoomer komentar: Mi lutamo bebo, skrenuli smo s puta bebo

Bio je ovo jedan čudan period. U istom danu se ponovo zabranio Pride i otpočela je Sednica Narodne skupštine za Kosovo i Metohiju. Iako naizgled deluju kao dva potpuno nepovezana događaja, ovaj dan će u istoriji Srbije ostati obeležen kao dan kada smo konačno dobili potvrdu da je čak i ono malo što je ostalo od institucija ove države nestalo, da bez obzira na razne etničke, religijske, seksualne i političke grupe koje žive u ovoj lepoj zemlji da je bitna samo ona najveća, i da smo svi koji smo drugačiji ili koji mislimo, volimo ili verujemo drugačije postali građani drugog reda, i da je nestala osnovna vrednost za koju su se borili naši preci u ratovima i u miru, a to je sloboda. Danas, kao i mnogo puta u našoj istoriji, sve je u rukama jednog čoveka, s tim da, za razliku od drugih vladara u našoj istoriji, ovog čoveka smo mi birali sa 60% podrške na ovogodišnjim izborima. Pa da li je onda samo Vučić taj koji luta ili je ta poruka bila upućena svima nama? 

Ukoliko postanete toliki zaluđenik kao ja da počnete da gledate skupštinska zasedanja na RTS-u 2, barem čak i sa strane dok radite druge stvari po kući, shvatićete da je poruka poslanika Lazovića nije bila upućena predsedniku Vučiću, već svima nama koji ovaj politički establišment već deset godina biramo. Ova poruka upućena je i državi, koja je zalutala i skrenula s puta, koja je u tom lutanju izgubila svoj Ustav i svoje mesto u svetu i državu koja je pre svega, izgubila svoje građane koje mora da štiti. Bez obzira na to što se u skupštinskoj sali moglo čuti da treba izbegavati politiku simbolizma, naši najvažniji državni zvaničnici su na dva fronta poslali vrlo jasan simbol – Ukoliko si manjina, ne pripadaš ovde.

Ovakva poruka očigledno dolazi nakon procene MUP-a Srbije da će se zabraniti održavanje Europride-a, čime se narušava sloboda izražavanja i sloboda kretanja građana naše zemlje koji se identifikuju kao deo LGBT+ zajednice ili one koji žele da podrže zajednicu u njihovoj borbi za jednaka građanska prava. Druga poruka dolazi od samih Narodnih poslanika nakon što se evo već drugi dan debate o položaju jednog dela, manjinskog dela, građana naše južne pokrajine. O položaju i životu većine građana iste te južne pokrajine nije bilo ni reči, čak i kada su njihova prava bila narušena, kao u nedavnom slučaju silovanja devojčice (prema Srbiji) naše državljanke. Umesto da se insistira na poštovanju osnovnih ustavnih i civilizacijskih načela, politička elita ove države ponovo je potvrdila sistem aparthejda koji su uspostavili osuđeni ratni zločinci i haški zarobljenici. U danima pre toga svedočili smo odlikovanjima koje su uručili predstavnici SPC-a prvo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, samo dan nakon što se u zgradi Mađarskog parlamenta pojavila bista Hortiju, čoveku koji je odgovoran za najgore zločin protiv čovečnosti na teritoriji naše današnje severne pokrajine tokom Drugog svetskog rata, a nakon toga Vojislavu Šešelju, haškom osuđeniku. Za to vreme Patrijarh SPC-a odlučuje da se dodatno meša u društveno-politička zbivanja naše zemlje time što je prvo organizovao litije na kojim su se pojavljivali ljudi sa neonacističkim obeležijima u Srbiji, a potom i uvrštavanje molitve za svetinju braka i porodice na svim bogosluženjima, što je direktna poruka LGBT+ zajednici u Srbiji. Na sve to, ni osude od strane državnog vrha i najvećeg dela opozicije, već sasvim suprotno – pozivi da se ova religijska institucija uključi u pitanja oko kojih nema nikakva zakonska prava da odlučuje.

Mi ove poruke ne šaljemo samo od juče, mi ih šaljemo bezmalo 30 godina i te naše poruke mržnje i netolerancije su imale uticaj ne samo na našu zemlju i na naš narod, već i na narode koji žive i oko nas. Zato je došlo i vreme da se zapitamo: Da li je vreme da se vratimo na pravi put ili ćemo da lutamo ovako bebo, nakon što evo već decenijama skrećemo s puta?

Naslovna fotografija: RTS, printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još