Zašto srpska javnost ćuti o „COVID ELITI“?

Prvobitni naslov trebalo je da bude „Zašto COVID plebs ćuti o COVID eliti?“ ali ovo malo novinarskog iskustva mi kaže kako biste počeli da pljujete tekst bez da ga pročitate, samo na osnovu naslova. A ja hoću da pročitate tekst.

Zašto želim da pročitate tekst? Zato što se pred kraj ove sulude godine desilo nešto neverovatno – proslava na kojoj su se okupili predstavnici, tačnije predstavnice, medija jedne i druge strane: režimske i one tzv. antirežimske; ali nije ni to ono što je neverovatno, nego što mediji, i jedne i druge strane ćute o tome. Ovime ste mogli ludo da se zabavljate samo čitajući Twitter, ukoliko vam je do zabave, jer – korona.

Naime, voditeljka televizije Pink, Sanja Marinković objavila je na svom Instagram profilu (dakle, sama je objavila – nije niko špijunirao, uhodio, cinkario) kako se u jednom beogradskom klubu/restoranu/nebitno je šta je jer je javni prostor, veseli sa grupom prijatelja i prijateljica uz živu muziku, piće, hranu… Pogodite čega nema? Maski, tako je. I logično, kako čovek da se veseli bez maske i uz distancu? Ista ta Sanja, u opisu fotografije piše „COVID ELITA“ i „Little party never killed nobody“. Bilo je jako neprijatno, što bi se reklo, jer znate ipak je pandemija i bukvalno svaka „mala zabava“ zaista može da ubije nekoga. Ili evo slikovito da vam objasnim, distinktivno:

Izvor: Twitter/@MarkoZvkvc

Nakon hajke koja se podigla oko Sanje Marinković (Pink) i Minje Miletić (N1), koja je bila gošća na toj proslavi, Sanja je odlučila da sve fotografije ukloni sa svog ličnog profila jer neko zadire u njen privatni život. Pažnja, pažnja! Ti si javna ličnost, sa otključanim Instagram nalogom koji prati 144 000 ljudi, samostalno i svesno (valjda) si objavila gde si, sa kim i šta radiš. Eto, i to sam vam rešila.

Dalja problematika seže do toga što je na toj istoj proslavi prisustvovala i novinarka Minja Miletić, po struci doktorka medicine. Ne zalazim u to ko se sa kim druži kada se kamere ugase, ulazim u onaj fenomenološki deo: ni jedna ni druga „strana medija“, ni jedna ni druga novinarka, nisu dale obrazloženje ni izvinjenje zašto u sred pandemije kada se građani i građanke pozivaju na odgovornost, takozvana „Covid elita“ ima privilegiju da nakon 20h u javnom prostoru, sa muzikom i bez poštovanja svih epidemioloških mera krši sve propise, i da izvinete – popljuje se po nama plebsu koji se bori za svoj goli život? Zašto vi, novinarke, odnosno Minja, idete protiv interesa javnosti kada ste u službi iste?

Sanja odgovara tako što briše fotografije jer neko zadire u njen privatan život, a Minja kaže da je ove godine toliko razloga za slavlje za koje nije imala prilike, i da je popustila pod pritiskom emocija „ali vi nemojte“. Pa, mi ni nećemo.

Na kraju, dođemo do fenomena današnjice u srpskim medijima, i onima koji se tako nazivaju, da ova vest ostane za nas privilegovane (na Twitteru). Ali avaj, što neko reče – bitno je da postoji dijalog dve strane srpskih medija. Konačno. Živeli u to ime!

*ovaj tekst napisan je uz poštovanje svih profesionalnih, etičkih i odgovornih novinara i novinarki, u koje ja lično i redakcija Zoomer-a, ubraja ekipu N1 samim tim i novinarku Minju Miletić. U to ime, tu je ovaj tekst od mene za vas, ali i za sve lekare koji se bore za naše živote.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još