Vesićevo predizborno opštenarodno veselje

Sinoć je (ne)zvanična predizborna kampanja zamenika gradonačelnika doživela svoj, možemo samo da se nadamo, vrhunac. Vesićevo opštenarodno veselje, prenošeno uživo na do maltene juče pokojnoj televiziji B92 uz Ognjena Amidžića bio je, zaista spektakl. To mu ne možemo sporiti.

Zasijala je u punom sjaju kula Beograd, zgrada koja je, prema Vesićevim rečima, treći put Beograd stavila na tron u kategoriji – najviša zgrada na Balkanu. Malo-malo, pa se sa nekim takmičimo čiji je veći. Ove godine smo pobedili. Bar dok ne izgrade veću zgradu, ili dok ova naša malo ne potone kao što joj predviđaju.

Foto: Mitar Mitrović / Grad Beograd / Ras Srbija , izvor Blic

Vatromet jeste bio spektakularan, toliko da su prisutni na pet minuta okrenuli kamere svojih mobilnih telefona suprotno od bine i od još spektakularnijeg nastupa Jelene Karleuše. Žena se možda najela sendviča u poslednjim mesecima 2021. godine, kako je prozivaju tviteraši, ali je za doček nove godine priredila u Beogradu spektakl kakav do sada nije viđen. Da li je to najava albuma koji se čeka ravno deset godina, videćemo, ali ono što je definitivno dokazala jeste da je još uvek najbolja performerka u istoriji pop kulture na ovim prostorima. Sada joj je čak i improvizacija kada nešto ne prođe baš skroz po planu, za razliku od prethodnih koncerata kojih se sećamo, bila vrhunski odrađena. Isplanirano iz sekunda u sekund, bez praznog hoda i bez elemenata kojima tu nije mesto. Možda joj se eventualno mogu zameriti malo duže multimedije, ali jasno je da je potrebno vremena da bi se tri puta u potpunosti razmontirala scena i promenili kostimi i možda je malo zbrzan kraj – ali jbg, žena je morala da stigne na naredni nastup koji joj je, kako tvrdi, za razliku od Vesićevog plaćen. Odradila je svoje toliko vrhunski, da ima pravo da otrči sa scene. Može joj se.

Sara Jo je bila na nivou zadatka, potrudila se da osmisli nastup i kostime i da sve to ima priču. Koliko je JK još uvek neprevaziđena na nivou performansa, toliko Sara Jo ide ka tome da joj u nekoj daljoj budućnosti parira. A Marija – pa Marija. Nastup u stilu stand up-a, ja ću da stanem na scenu sa bendom i da pevam. To se od Marije i očekivalo, tako Marija radi i ko je želeo nešto drugo i kome je bilo dosadno (kao meni) – nije trebalo da dođe, ili da pali TV. Ono što je bilo malo čudno i kod nje jeste monitoring i to što pevanje nije bilo kao što smo navikli, ali kažu mi ljudi da je ispred Skupštine zvučala sjajno. To jest, da su sve tri zvučale dobro. Moj utisak sa TV-a nije baš takav, ali to je realno sinoć bilo i najmanje bitno. Svakako ono što je glavni utisak nastupa Marije Šerifović jeste ogromna parola sa svih ekrada #LJUBAVJEZAKON i gej zastava, koju su uživo gledali milioni i koja je toliko isprovocirala Boška Obradovića. A ako svojim političkim porukama isprovocirate Boška Obradovića – znači da ste na pravoj strani istoriji. BRAVO, Marija!

Izvor: Ispostuj.me

E sada, kada sam maksimalno nahvalio Vesićev spektakl – od mene se očekuje i da postavim nekoliko pitanja. Očekuje se da tekst bude kritički, a ne da samo kažem na kraju – ŽELIM VAM NOVU GODINU SPEKTAKULARNU KAO VESIĆEV VATROMET.

OK, ispuniću očekivanja i postaviću samo jedno pitanje – koliko je to u hiljadama?

Ne posetilaca, pohvalio se već Vesić da ih je bilo 40.000, uključujući i one koji su samo svratili 50.000, prema proceni policije. Malo mi to zvuči kao kad se piše o Cecinim koncertima – bilo je 100.000 ljudi, kad se broje oni koji gledali sa Kališa 150.000, ali ajde. Ko da je bitno. Bilo je svakako promenjivo, kao i na svakom koncertu – na početku dosta manje, na vrhuncu večeri realno krcato.

Ne ni evra, to mi je zaista irelevantno. Prvo zato što ne verujem da bi podatak bio tačan, a i zato što se toliko naš novac deli šakom i kapom kako se kome dune da može i vatromet da košta milione.

Moje pitanje je – koliko hiljada zaraženih će ovo doneti na početku godine? Pohvalio se Vesić da smo jedini grad u Evropi sa organizovanim dočekom. A šta misli Sićve, što je to tako? Zato što smo najprosperitetniji, zato što kod nas nema korone, zato što imamo najrazvijeniji zdravstveni sistem u Evropi, zato što smo vakcinisali celokupno stanivništvo dok ostatak Evrope nema pare za vakcinu? Ili zato što su ostali svesni toga da je u ovoj situaciji i sa novim omikron sojev održavanje ovakvih dočeka izuzetno opasno. 50.000 ljudi, zbijenih bez maski, pa iako je na otvorenom, koji pevaju, skači i dišu jedni drugima za vratom – baš je u skladu sa epidemiološkom situacijom. I onda će nas opet dočekati pune bolnice, po 8000 zaraženih i opšti haos, zatvaranja, skraćivanja radnog vremena i ostale mere koje dolaze privremeno-povremeno kad kome odgovara. Pa ćemo koronu ponovo pobediti tamo negde pred izbore? Jel to plan ove vlasti?

Jel to prosperitet koji nam je pompezno u novoj godini obećao gospodin Vesić?

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još