Uskršnje poruke tri patrijarha o ratu u Ukrajini

Rat u Ukrajini centralna je tema poruka mira verskih poglavara širom sveta, a povodom najvećeg pravoslavnog praznika na situaciju na istoku Evrope osvrnuli su se i srpski patrijarh Porfirije, ruski patrijarh Kiril i vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Srpski patrijarh protiv rata u Ukrajini

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije već tradicionalno vaskršnji ručak proveo je sa beskućnicima u Beogradu. U dvorištu crkvene narodne kuhinje u Beogradu patrijarh je ugostio Beograđane koji žive bez krova nad glavom i tom prilikom poručio da „poslednju reč u životima svih imaju radost, sloboda, pravda, ljubav, istina i Bog“.

„Radujem se što smo danas opet ovde u duhu praznika okupljeni, na trpezi ljubavi. Slavimo danas najveći hrišćanski praznik, a to je vaskrsenje gospoda našeg Isusa Hrista iz mrtvih“, rekao je patrijarh u svom obraćanju, prenosi N1.

Patrijarh je na najveći pravoslavni praznik uputio i poruku mira, te stao protiv svih ratova, gde god se oni vodili.

„Molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove, jer svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“, rekao je patrijarh u uskršnjoj poslanici.

Patrijarh je istakao i da je „osećaj odgovornosti među nama danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama“, te poslao poruku saosećanja. „Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju“, ukazao je Porfirije u uskršnjoj poslanici, prenosi N1.

Ruski patrijarh moli za prekid „međusobnog sukoba“

Patrijarh Kiril na Vaskršnjoj Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi 2017. godine, izvor Televizija Hram, youtube printscreen

Molbi za mir pridružio se i patrijarh ruske pravoslavne crkve, Kiril, ali kako prenosi N1 ruski patrijarh ni ovaj put rat nije ni osudio, ni kritikovao. Naprotiv, govorio je o „međusobnom sukobu“.

„Daj Bože da ovaj uskršnji dar pomogne onima koji učestvuju u ovom teškom sukobu da smire svoja srca, umove, dušu, da što pre prestane međusobni sukob i zavlada dugo očekivani mir. Samo tako će se pobožnost i vera moći ojačati“, rekao je patrijarh Kiril, prenosi N1.

„Neka Gospod pre svega pomiri naš narod u Ukrajini, u Donbasu, gde se još uvek proliva krv“, rekao je Kiril, koji je na bogoslužju održanom na otvorenom ispred moskovskog hrama Hrista Spasitelja uoči Uskrsa, svetom vodom isprskao živopisno ukrašen tradicionalni uskršnji hleb, rekavši da će njegovi delovi tokom dana biti poslati u Donbas u istočnoj Ukrajini, piše N1.

N1 podseća i da patrijarh Kiril, isto kao i Vladimir Putin, veruje da su Rusi i Ukrajinci u suštini „jedan narod“, kao i da je patrijarhova podrška ruskoj vojnoj akciji u kojoj su ubijene hiljade vojnika i ukrajinskih civila, razljutila deo pripadnika Ruske pravoslavne crkve. Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, odustao je od plana da se u aprilu sastane s Kirilom, piše N1.

Patrijarh Vartolomej pozvao na otvaranje humanitarnih koridora na Uskrs

Izvor: asin AKGUL / AFP, preuzeto sa N1

Patrijarh Vartolomej je tokom uskršnje liturgije u Istanbulu pozvao na otvaranje humanitarnih koridora, „sigurnih prolaza do zaista bezbednih područja za hiljade ljudi opkoljenih u Marijupolju, civile, među kojima su ranjeni, stari, žene i mnogo dece“, piše N1.

„Isto važi i za sve ostale regione u Ukrajini, gde se dešava neopisiva ljudska tragedija“, rekao je patrijarh Vartolomej.

Kako podseća N1, Partijarh Vartolomej je odobrio otcepljenje Ukrajinske pravoslavne crkve od Moskve 2019. godine, što je istorijski korak kojem se Rusija žestoko protivila.

Naslovna fotografija: televizija Hram, youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još