U Škotskoj besplatni proizvodi za menstrualni ciklus

Škotska će krajem ovog meseca postati prva zemlja na svetu u kojoj će proizvodi za menstrualni ciklus biti besplatni u svim državnim ustanovama. To znači da će u svim javnim objektima, kao što su škole i univerziteti, proizvodi za menstruaciju biti besplatni, a obezbeđivanje njihove dostupnosti obaveza je lokalnih vlasti i školskih uprava.

Zakon koji je predložila laburistkinja Monika Lenon jednoglasno je podržao škotski parlament 2020. godine, a ove godine će stupiti na snagu i tako postati prvi ovakav zakon u svetu.

Zakoni ovog tipa posebno su važni u vreme rastuće inflacije i ekonomske krize u svetu. Sekretarka za socijalnu pravdu Šona Robison izjavila je da je to od suštinskog značaja za jednakost i dostojanstvo.

„Ovo je važnije nego ikada u vreme kada ljudi donose teške odluke zbog krize troškova života i nikada ne želimo da bilo ko bude u poziciji u kojoj ne može da pristupi proizvodima za menstruaciju“, izjavila je Robinson, prenosi N1.

Ovo je druga odluka neke vlade u 2022. godini koja pokazuje da dolaze promene kada je pogled na ovu temu u pitanju. Podsećamo, nedavno je u Španiji najavljeno uvođenje prava na tri slobodna dana u slučaju bolnih menstruacija, što je prva ovakva inicijativa na zapadu, a i jedna od retkih na svetu. Odustvo sa posla zbog menstrualnih bolova omogućeno je još samo u Japanu, Južnoj Koreji, Indoneziji i Zambiji.

Naslovna fotografija: Karolina Grabowska / Pexels

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još