U Poljskoj odloženo donošenje zakona, u Norveškoj se organizuje konkretna pomoć Poljakinjama

Juče je osvanula vest iz kabineta premijera Poljske da će, nakon najvećih protesta koje ova zemlja pamti još od pada komunizma, donošenje skandaloznog zakona o skoro pa ukidanju prava na abortus biti odloženo. Mnogi su to doživeli kao pobedu, ali borba još traje. Za to vreme u Norveškoj se organizuje akcija besplatnih abortusa za građanke Poljske.

Donosimo vam prevod teksta koji je za nas prevela Nataša Krsmanović.

Partija socijalističke levice Norveške svim ženama u Poljskoj želi da omogući besplatan abortus.

Abortus u Poljskoj je sada gotovo u potpunosti zabranjen. Norveška i druge evropske zemlje trebalo bi da pruže pomoć svim ženama u Poljskoj, smatraju članovi partije.

„Ovo je strašno. U Poljskoj se gaze ženska prava. Norveška ne može da gleda ovu nepravdu. Mi moramo i mi možemo da delujemo sada“, kaže Nikolas Vilkinson, portparol zdravstvene politike ove partije. „Ovim ženama možemo pomoći ukoliko sa drugim evropskim zemljama radimo na otvaranju bolnica i obezbeđivanju lekova koji su im potrebni.“

Strane državljanke koje nemaju boravišnu dozvolu u Norveškoj, moraju da plate abortus, ali sada bi Norveška trebalo da im omogući da to urade potpuno besplatno.

„Norvešku to ne košta ništa. Za nas je to jednostavno, a za ove žene jako važno“, kaže portparol Vilkinson.

Iako ovo nije jedina zemlja na svetu u kojoj je abortus u potpunosti ili delimično zabranjen,Vilkinson ističe Poljsku upravo zato što je zemlja članica Evropske Unije i shodno tome, Poljaci mogu slobodno putovati do Norveške.

Može li se Norveška na taj način mešati u politiku druge zemlje?

„Ne mešamo se u ono što Poljska radi, već u ono na šta bi žene trebalo da imaju pravo.“

Uprkos pandemiji, na hiljade demonstranata izašlo je na ulice u Poljskoj. Stoga Vilkinson dodaje da je važno pridržavati se mera, i da će, ukoliko one dođu u Norvešku, biti odmah testirane na covid19.

Stari slogan: “Nećemo igle za pletenje, mudre žene, loše uspomene.” odnosi se na dve najpoznatije metode u norveškoj istoriji. Trudnice su odlazile kod takozvanih mudrih žena, ili pak pokušavale da izazovu pobačaj uz pomoć igala za pletenje. Vilkinson se plaši da ce žene u Poljskoj pribegavati upravo tim rizičnim i ilegalnim metodama.

Neki veruju da će promenom zakona biti manje zena koje će pribegavati abortusu, što je potpuno pogrešno. Kroz istoriju smo naučili da žene rade ono što moraju, kao na primer ovo sa iglama za pletenje, iako je to opasno po život.

Ingvil Ćerkol, portparolka zdravstvene politike Laburističke partije, nije dala jasan odgovor da li će se ovaj predlog Socijalističke levice usvojiti, ali navodi da žene u Poljskoj mogu slobodno da abortiraju u Norveskoj danas. EEP sporazum pruža nadu i mogućnost ženama čije države ograničavaju osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu.

Ćerkol kaže da je danas najbitnije da te žene imaju mogućnost da abortiraju u Norveškoj, ali i da je njima potrebno dugoročno rešenje u svojoj zemlji.

„Za sada ne želim da dam ni potvrdan ni odričan odgovor, najbitnije je da prvo porazgovaramo o tome unutar poslaničke grupe.“

izvor: Novine VG

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još