Treći svetski rat već traje, samo nije u našem dvorištu

Kao i pre deset godina kada je isti čovek bio odgovoran za situaciju koja je zadesila Irak nakon naglog povlačenja vojske, isti je sad osudio na sličan scenario i Avganistan. Bravo USA! Talibani, poznati po tome da se u vreme kada su bili na vlasti žene maloletne prisilno udavale, da nisu smele da izađu na ulicu nepokrivene i da im je bilo zabranjeno da se školuju – proširili su se kao munja celim Avganistanom i preuzeli vlast. I dok oni obećavaju da će „poštovati ljudska prava i prava manjina” sa naglaskom „u okviru šerijatskog zakona” – aktivisti, novinari i istaknuti liberalni građani brišu panično društvene mreže i pokušavaju da pobegnu iz zemlje. Kako kažu, spiskovi postoje.

Predsednik je pobegao na vreme. Amerikanci evakuišu svoje, a za to vreme pucaju po aerodromu da spreče Avganistance koji pokušavaju da napuste zemlju da priđu avionima. Isti ti Avganistanci se kače na avione i sa istih padaju u toku poletanja – jer im je i to draže nego da žive pod Talibanima. Dok se građani drugih zemalja evakuišu, a međunarodna zajednica „apeluje“ da se omogući i građanima Avganistana koji to žele da napuste zemlju – ti isti građani umiru na aerodromima.

Kompanije već „izbegavaju avganistanski vazdušni prostor”, a međunarodna zajednica – apeluje. Da se omogući „mir” u zemlji „ma ko bio na vlasti” i da se omogući svima koji to žele, državljanima ili ne, da napuste zemlju. Eto, ostavili smo vas na cedilu, pobegnite sad svi, a onima koji ne uspeju – kako bude. Za to vreme veruju u „diplomatske odnose” kako bi se sprečilo da Avganistan postane „mesto za obuku terorista” i pregovaraju o tome koji će stav zauzeti prema novoj vladi. Za njih selo gori, a baba se češlja. U te iste pregovore veruju i Talibani, kaže da neće izolaciju i neće da nikome prave štetu, ali je prva stvar koju su uradili bila da probiju u zatvore i oslobode sve kriminalce koji će se pridružiti borbi.  

I kao što lepo reče žena na klipu koji je postao viralan – SHAME ON YOU. Posledice još jedne neodgovorne, bahate, ali ne i nepromišljene politike Amerike Avganistan će unazaditi vekovima, posledice će osetiti čitave generacije te zemlje, ali i ceo svet u generacijama koje dolaze.

Irak, Sirija, Avganistan… Sve se to nas ne tiče, jer nije na našem kontinentu, za sad. Da jeste, zvalo bi se „svetski rat”.

Tekst je deo serijala Presek nedelje.

Cover photo: screenshot

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još