Sutra počinje festival savremenog plesa i performansa u Novom Sadu

Festival savremenog plesa i performansa Pokretnica održava se od 23. do 31. avgusta u SKCNS Fabrici, u organizaciji udruženja Praktikabl – platforme za savremenu umetnost i kulturu. Ovo, šesto izdanje festivala, organizovano je u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad.

„Na festivalu se krećemo, razgovaramo, plešemo, podržavamo, delimo prakse i znanja i nalazimo nove načine i prostore da istrajavamo u našoj lokalnoj zajednici. Posle dve godine, koje pamtimo po prestanku javnih izvođenja i najviše vremena provedenog onlajn, želele smo da gledamo uživo i publici prikažemo radove drugih umetnika, naših saradnika i kolega iz Beograda i Zagreba, sa kojima smo se upoznale i povezale na prethodnim izdanjima Pokretnice. Videćemo performanse i predstave nastale u periodu pandemije, koji kritički promišljaju okruženje, svakodnevicu i umetničke prakse umetnika, a okupljaju ih teme bliskosti, ranjivosti, zajedništva, ostvarivanja kontakta ili otuđenja”, kažu iz udruženja Praktikabl.

Ove godine, Pokretnicu će otvoriti „Pojmovnik Oduzimanja vremena” Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske, u utorak 23. avgusta u 20 časova u SKCNS Fabrici. Posle onlajn izvođenja na Tanztage festivalu u Berlinu i delegiranog izvođenja na Um(j)etnosti predavanja u Kelnu tokom 2021, „Pojmovnik” će imati svoje prvo predstavljanje uživo u Novom Sadu.

Publika će potom moći da vidi predstavu „Kolo” grupe Neut, „Blizinu dodira” Igora Koruge, performans „Mrzim pozorište” Minje Bogavac, zatim predstavu „Ranjiva tijela” Ane Jelušić u saradnji sa Ninom Gojić i Martom Krešić i koreografskom podrškom Zrinke Užbinec, kao i predstavu „Strahovi malih razlika” Anne Javoran i Viktorije Bubalo.

Nina Gojić će, nakon uspešne prošlogodišnje radionice pisanja o plesu, prirediti nastavak koji će preispitivati u kakvim sve odnosima mogu biti jezik/tekst i ples/koreografija, a Ana Dubljević će voditi radnu grupu, koja će biti svojevrstan uvod u promociju njene knjige „Feministički porno pejzaži”, koju će zatim predstaviti u razgovoru sa Minom Petrić.

Pored glavnog izvođačko-edukativnog programa, održaće se i Pokretnica matine, radno jutro na kom će se sresti članice kolektiva, gosti i gošće, i podeliti umetničke prakse. Ove godine, novost je i zvanična žurka otvaranja uz Dunav i debi Pokretnica kao DJ-ki!

Pokretnicu su ove godine podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Ulaz na sve programe je besplatan, a prijave su obavezne popunjavanjem formulara.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

52. FEST: IDI I GLEDAJ!

LEKSIKON s4:e11 / Luke Hanson

1065 puta ALO za novinarstvo u Srbiji!

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još