Srpski film sniman u Kini: „Srećna Nova, Jivu” sutra premijerno u Beogradu

Da li ste nekada razmišljali o tome šta rade, kako žive i o čemu sanjaju kineski radnici koji „proizvode Novu godinu i Božić“ za ceo svet? Kineski grad Jivu ima 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa, a priču o radnicima i njihovom životu između komunističke tradicije i novoustanovljenog sna o uspehu donosi nam dokumentarni film „Srećna nova, Jivu” reditelja Mladena Kovačevića.

Ovaj, kako se najavljuje, „intimni film“, imaće srpsku premijeru na otvaranju 17. Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih, 2. oktobra 2021. u 20 časova u Velikoj sali Kombank dvorane u Beogradu. Film je svetsku premijeru imao 2020. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a iste godine, nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala.

Mladen Kovačević, reditelj ovog ostvarenja, povodom predstojeće srpske premijere je istakao da je čast otvoriti ovaj festival, i pored vanrednih okolnosti.

„Ovo je tek drugi domaći film od nastanka festivala koji se našao u selekciji. Ali važnije od svega je da će domaća publika moći da vidi film, u manjem broju na premijeri, ali će uslediti i bioskopska distribucija. Iako premisa filma zvuči senzacionalno, ovo je zapravo intiman film u kome smo se trudili da izbegnemo i kuriozitete, i stereotipe, i spektakl, a okruženje novogodišnjih fabrika prvenstveno omogućuje direktniju emotivnu vezu gledaoca sa vrlo ličnim pričama, kroz koje upoznajemo jednu običnu savremenu Kinu”, navodi se u saopštenju.

Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak, a ključne članove autorskog tima čine Jelena Maksimović i Marko Milovanović, dok je autor muzike kompozitor Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još