Ravnopravnost ili seksizam: ukrajinske vojnikinje marširaju u štiklama

Ženska trupa vojske Ukrajine fotografisana je kako vežba za vojnu paradu u štiklama. Fotografije su nastale na pripremama za vojnu paradu koja će biti održana narednog meseca u Kijevu, u znak obeležavanja 30 godina od nezavisnosti Ukrajine nakon raspada Sovjetskog saveza. Vojkinje čine značajan deo ukrajinskih vojnih trupa koje brane zemlju u trenutno aktuelnom konfliktu, ali da li je marširanje u visokim štiklama pravi način da se ukaže čast vojnikinjama i ukaže na rodnu ravnopravnost u ukrajinskoj vojsci?

Na prvom mestu, nije praktično, čak ni samim vojnikinjama.

„Danas, po prvi put, trening je na štiklama. Teže je nego u vojnim čizmama, ali trudimo se“, izjavila je kadetkinja Ivana Medvid za vojni informativni sajt ArmiaInform, prenosi Guardian.

Fotografije su izazvale bes na društvenim mrežama, a uglavnom se odluka da se vojkinje primoraju da marširaju u štiklama ocenjuje kao degradirajuća za žene i, u krajnjoj liniji, seksistička.

Kako piše BBC, mnogi u Ukrajini šokirani su ovim planom, a komentatori na mrežama opisuju ovu odluku „sramotnom“ i „srednjovekovnim načinom razmišljanja“. Grupa poslanika u ukrajinskom parlamentu pozvala je ministra odbrane Andrija Tarana da se izvini svim vojnikinjama.

Poslanica opozicije, piše BBC, izjavila je da je u pitanju seksizam, a ne ravnopravnost i zapitala se zašto „ministarstvo misli da su potpetice važnije od dizajniranja pancira koji bi bili po meri žena“.

Nekoliko članova parlamenta, bliskih prethodnom predsedniku Petrou Porošenku, pojavilo se u parlamentu sa štiklama i pozvalo ministra odbrane da na paradi nosi štikle, piše Guardian.

Predstavnica stranke Golos, piše ovaj list, izjavila je da je „teško zamisliti idiotskiju, štetniju ideju“ ukazujući na zdravstvene rizike, ali i podvukla da ukrajinske vojnikinje, isto kao i vojnici, rizikuju svoje živote i „ne zaslužuju dai m se rugaju“.

Podsećanja radi, Ukrajina se bori protiv proruskih separatista na istoku zemlje, a konflikt je za poslednjih sedam godina odneo više od 13.000 života. U konfliktu se borilo više od 13.500 žena, od toga 4000 oficirki, koje, kako smatra potpredsednica parlamenta Olena Kondratiuk, zaslužuju izvinjenje od strane vlasti zbog „poniženja“, piše Guardian.

Da li nošenje visokih štikli na Paradi, obuće koja nije deo uniforme, predstavlja isticanje žena, ili seksualizaciju i seksizam? Štikle nisu „tradicionalna ženska odeća“, ništa više nego što su za muškarce to patike – da li bi oni trebalo da marširaju u AirMax-u? Da li je cilj slaviti ženski doprinos vojsci, ili se ovim izborom obuće fokus sa njihovih vojnih doprinosa prebacuje na njihov pol i fizički izgled? Cilj svake parade je da prezentuje vojnu moć, ne gracioznost, a za žene bi sigurno bilo značajnije da budu u vojnoj opremi koja je pravljena po njihovoj meri, a ne prema telu prosečnog muškarca, nego da uniformu „upare“ sa crnim cipelama na štiklu.

Cover photo: Ukrainian Defence ministry press/AFP/Getty Images, izvor The Guardian

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još