PRESEK NEDELJE: „Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić“

U moru medijskih informacija, prebukirani drugim obavezama, ne stižemo sve da ispratimo, pogledamo, pročitamo. Zato je tu PRESEK NEDELJE, da vam pruži pogled unazad i „sažvaće“ ono što je bitno. Nema na čemu.

Pandorina kutija – još jedan slučaj seksualnog nasilja

Kad je jedna žrtva progovori o jednom slučaju, pa za njom druga, treća, četvrta… otvara se Pandorina kutija koju nije tako lako zatvoriti.

„Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić. Te noći on je na moje plakanje, moljenje, na moje NE, odveo negde gde ja nisam znala gde sam. Ja sam govorila NE neprestano, dok god sam mogla“, izjavila je Danijela Štajnfeld za Insajder.

Seksualno nasilje se dogodilo 2012. godine, o čemu je Štajnfeld izjavu dala u Tužilaštvu. Slučaj se u medijima pojavio kada je Insajder objavio deo audio snimka u kome Lečić i Štajnfeld razgovaraju o tome šta se dogodilo, a koji je navodno deo dokaznog materijala predatog Tužilaštvu. U snimku se čuje kako Lečić govori „jel znaš ti ko sam ja“ i navodi da žrtvi treba da bude čast “ što je došla do tog stepena interesovanja da kod njega izaziva tu emociju“ i da je to „dostignuće“.

Branislav Lečić je negirao optužbe i ocenio ih kao „najgnusniju laž“ i optužio Štajnfeld da pokušava da ga diskredituje. Lečić tvrdi, kako navode Blic i Kurir, da je pomenuti snimak „proba nekog komada“, da je on „samo glumio“ i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu. Međutim, u pitanju je deo snimka u trajanju od 77 minuta, koji je analizirao Njujork Tajms koji tvrdi da nema indicija o tome da su uvežbavali dijalog.

“Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo”, zaključuje Njujork Tajms, a prenosi N1.

U međuvremenu, Lečić je snimao blago blamantne video klipove za društvene mreže u kojima između ostalog relativizuje seksualno nasilje govoreći kako je „i on silovan“, a u poslednjem snimku navodi da je dao izjavu nadležnim organima i da „zna se da Lečić leči, a ne siluje“ i pobedonosno izjavljuje kako je prošao poligraf, koji je najavljivao prethodnih dana. Važno je samo pomenuti da poligraf nema nikakvu težinu na sudu. Iako na prvi pogled mogu delovati krindž, vrlo pažljivo je birana retorika koja se koristi i manipulacija emocijama, te jesu izuzetno opasni. Ministarka Mihajlović okarakterisala ih je kao „glumatanje“.

„Branislav Lečić, nakon što smo u javnosti čuli snimak u kojem izgovara gnusne reči glumici Danijeli Štajnfeld, nastavlja da glumata, vređajući na taj način svaku ženu koja je seksualno zlostavljana ili je žrtva nasilja. Pitam se ima li kraja njegovom licemerju i gde je granica ljudskosti?“, pitala je Mihajlović u pisanoj izjavi, prenosi N1.

Mediji su, naravno, ponovo pali na testu objavljujući detalje istrage koje ne smeju da objavljuju, okrivljujući žrtvu, a najniže se spustio Kurir koji je objavio „zajedničku fotografiju žrtve i optuženog“ iz predstave gde Štajnfeld sedi Lečiću u krilu i naravno Srpski Telegraf koji je objavio na naslovnoj strani „perverzne poruke Danijele Štajnfeld“, propuštajući da objavi i da je u pitanju kampanja za promociju jednog brenda, o čemu su javnost izvestile Novinarke protiv nasilja.

Za razliku od medija, kolege nisu pale na testu. Odmah nakon što se slučaj pojavio u medijima, glumica Mirjana Karanović poslala je pismo Jugoslovenskom dramskom pozorištu i odbila da igra u predstavi „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ sa Lečićem. Beogradsko dramsko pozorište saopštilo je da je, na zahtev većeg dela ansambla predstave „ Kad su cvetale tikve“, glumac Branislav Lečić zbog aktualne situacije izuzet iz predstojećih igranja predstave. Lečić je prethodno objavio na društvenim mrežama da mu je iz BDP stigla poruka u kojoj se navodi da 17 glumaca traži da on ne igra u predstavi, prenosi N1. Među njima i Miloš Biković, koji je naveo da je potpisao peticiju „u želji da zaštiti predstavu koja se bavi i temom silovanja“. „Podržao sam incijativu da Branislav Lečić ne bude deo predstave dok se aktuelan situacija zvanično ne razreši”, napisao je Biković u svojoj objavi na Tviteru, ali i dodao da on poštuje pretpostavku nevinosti. „Izuzetno poštujem pretpostavku nevinosti i to je nešto što ću uvek braniti i za šta ću se uvek zalagati. Ne učestvujem u lovu ne veštice i ne stavljam se u poziciju sudije”, napisao je Biković.

Šta je s vama, braćo studenti?

U Studentsku polikliniku u Kragujevcu, u kojoj je omogućena vakcinacija bez zakazivanja, do sada nije došao nijedan student kako bi primio vakcinu proizvođača AstraZeneka, prenosi N1. Kako je agenciji Beta rečeno u toj zdravstvenoj ustanovi, studenti su o vakcinaciji informisani u studentskim domovima i na Univerzitetu, preko studentskih predstavnika.

„Do sada nažalost nije bilo vakcinisanih studenata, ima interesovanja, studenti nas zovu, dolaze da se raspitaju i uvek je odgovor da razmisle još malo“, kaže Bisenija Radivojević iz Doma zdravlja Kragujevac za N1.

Kako piše N1, studenti su „nepoverljivi prema vakcinaciji i smatraju da nije dovoljno ispitano“.

„Nisam se vakcinisao, čuo sam da je počelo, ali jednostavno nemam taj interes, jer želim da vidim kako koja vakcina deluje“, kažu kragujevački studenti za N1. U Beogradu, iako postoji mogućnost izbora vakcine, situacija je slična, piše N1. „Nisam se vakcinisala i nisam ni zainteresovana, jer mislim da to treba još malo da se ispita, pa onda tek“, navodi jedna studentkinja. „„Nisam iskreno zainteresovan, nisam se vakcinisao, jer smatram da nije dovoljno ispitano“, tvrdi druga.

Jasno je da već izvesno vreme program visokog obrazovanja u Srbiji funkcioniše po principu skripti u kojima je „sažvakano“ samo ono minimalno potrebno za polaganje ispita. Nema istraživanja, učenja kako da se dolazi do pravih izvora i proveravaju informacije. To što čak ni studenti, buduća intelektualna elita i akadamski građani ove zemlje, ne umeju da razlikuju proverene informacije iz stručnih i relevantnih izvora od tabloidnih spekulacija i teorija različitih tviter stručnjaka level Milan Stanković – sramna je i poražavajuća posledica ovakvog obrazovnog sistema.

Presuda protiv Vučićevića

Dragan Vučićević, glavni i odgovorni urednik lista Informer, osuđen je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu za krivično delo uvrede Jugoslava Ćosića, piše N1. Kako ovaj medij navodi, sud je ocenio da je privatna krivična tužba koju je advokatska kancelarija Tomanović podnela u ime Jugoslava Ćosića osnovana i da tvrdnje Vučićevića, da je Jugoslav Ćosić „šiptarski plaćenik“, „sluga mafijaško-tajkunske hobotnice“ i da „obavlja prljave poslove u Srbiji za krvav keš“, predstavljaju krivično delo uvrede i zato ga je oglasio krivim i izrekao mu kaznu. Vučićević je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara, a Jugoslav Ćosić ima pravo da nakon pravnosnažnosti ove odluke podnese i tužbu za naknadu nematerijalne štete.

Poništene diplome

Dok smo kod obrazovnog sistema, rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović izjavio je da je ta visokoobrazovna institucija poništila 22 diplome koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu medicinskim sestrama iz Hrvatske, piše N1. On je istakao da se u postupku kontrole nalaze još 22 diplome FMN izdate za iste studije, kao i 15 diploma doktora nauka sa Kosova i iz Severne Makedonije, za koja se sumnja da su stečene na nelegalan način na različitim fakultetima Univerziteta Kragujevac.

„Diplome su poništene medicinskim sestrama koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu Evropskog centar za mir i razvoj (ECPD), koji nije bio registrovan ni u Hrvatskoj ni kod nas. Hrvatska je zbog toga zabranila izvođenje nastave, a deo studenata upisao je treću godinu na FMN u Kragujevcu, bez ikakve nostrifikcije i potvrde o položenim ispitima“, objasnio je Filipović, piše N1.

Preminuo legendarni glumac Vlasta Velisavljević

Već previše često u „Preseku nedelje“ pojavljuje se i In memoriam. Poslednja legenda koja nas je napustila je glumac Vlasta Velisavljević koji je preminuo u 95. godini od posledica korona virusa.

Velisavljević je bio najstariji aktivni srpski glumac. Za svoji rad dobio je brojna priznanja. Bio je doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Odigrao je oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i u serijama. Saradjivao je sa brojnim pozorišnim i filmskim rediteljima, glumio je u svim beogradskim pozorištima.

Preživeo je koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj, kao i Goli otok.

Kao glumac je prvi put nastupio sa 12 godina, poslednji nastup u JDP-u je imao u februaru 2020, a poslednji film u kome je igrao još uvek je u fazi postprodukcije, piše N1.

Zbogom Vlasto, nikada nećeš biti zaboravljen.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još