PRESEK NEDELJE: Ko ovu dramu režira

Pokušaji atentata, ostavke, deportacije… Šolak kaže da živimo u Matrixu, ja bih rekao da živimo u Netflixu.

1. Kratka horor priča

Foto: Insajder, youtube printscreen

Referendum fijasko, rezultati u većim gradovima katastrofalni, Rio Tinto nas urnisao, a čak ni naša velika diplomatija nije uspela ni jednog Đokovića da prevede preko granice. Čime poklopiti sve ovo, dragi urednici tabloida?
– Hm, možda atentatom na predsednika?!
BRAVO! Toga se niko nije setio do sad. Ubacite malo Đukanovića i Zvicera i izvucite neku sočnu izjavu od Šešelja i eto nama spina pred izbore.

Tako to, otprilike, izgleda gledano sa strane. I ovo je strašno. Strašno je to što smo ovu priču čuli toliko puta, u toliko verzija, da je možda sad stvarno istina – ali niko više ne veruje u to. Kao u priči sa dečakom koji je vikao vuk. Samo što ovde posledice mogu biti mnogo strašnije.


2. Vučić: POVLAČIM SE!

Foto: Insajder, youtube printscreen

Reče neposredno posle referenduma.
Jesu li ovo prvi znaci da Titanik tone? Ko prvi napušta brod?


3. RIO TINTO DEPORTOVAN!

Foto: N1

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest kako je država odlučila da stavi tačku na Rio Tinto. Čini se da Rio Tinto to nije mnogo potreslo, ali protesti se nastavljaju jer na svaki ispunjen zahtev sada ide još jedan zahtev. Pa tako u nedogled, očigledno. Građanima je, izgleda, preko glave, jer na proteste više i ne izlaze, a ne bih baš rekao da je to samo zbog vremena.

I dok se na Tviteru dogovaraju ko jeste, a ko nije lep i ko voli, a ko ne voli da bude predsednik – jedna stvar je zajednička i tabloidima i organizatorima protesta: isprazna „deportacija” retorika. Dok tabloidi slave što je država „deportovala” australijsku kompaniju, kao da cela priča ima ikakve veze sa tenisom – protesti u svom nazivu furaju istu priču. Marketing je čudo, a retorika je svakako sa sličnog spektra i jednima i drugima.


4. Pravna država

Foto: Šaban Šaulić, youtube printscreen

Mnogo oprečnih informacija u medijima, ali se mahom svi slažu oko sledećih informacija: vožnja u pijanom stanju i pod uticajem marihuane, bez vozačke dozvole, prouzrokovala je saobraćajnu nesreću u kojoj su dve osobe izgubile život – kazna tri godine zatvora. Nemačkog zatvora.

A mi mislili da je naša kaznena politika besmislena.


5. POBESNELI ĐILASOVAC

Foto: Nova S, printscreen

Vest o tome da je neko ogromnom brzinom uleteo u ulicu i pokosio deset automobila skoro bi prošla nezapaženo svima, osim onim „antidržavnim” medijima koji sve prenose, da se nije saznalo da je u pitanju sin saradnika Dragana Đilasa. E, tad eto nama naslovnih strana! Sa sve slikama Đilasa i Marinike preko pola strane.
Bravo tabloidi, tako i treba, treba izveštavati o tome kad se sinovi bogataša bahate u džipovima i uništavaju tuđu imovinu. Čestitam, ovo je svakako napredak u odnosu na ono kad ste gotovo pa ćutali kad su neki drugi sinovi gazili na pešačkom prelazu.


6. Mediji, gledajte svoja posla!

Foto: Nova S, printscreen

I tabloidi, i oni drugi mediji – kratko i jasno: ono što se desilo u porodici Sande Rašković Ivić nije vaš posao. Nije informacija od javnog značaja.

Ne zanimaju nas „potresni detalji”, ni „užasni prizori”. Ne zanima nas po čemu je mladić bio poznat u medijima – bilo našim, bilo hrvatskim. Ne zanima nas šta je pisao na Fejsbuku pre smrti. Ne zanima nas kako je to uradio. Ne zanima nas šta je studirao, ni šta lepo ili ružno imaju da kažu poznanici. A posebno nas ne zanima ko se još ubio u istoj zgradi.

Odstupite.


7. Arkanova deca otimaju Ceci kuću

Foto: Emisija “Junaci doba zlog”, youtube printscreen

E, ovo već liči na temu kojom bi se bavili i svetski tabloidi. Malo afere, malo celebrity, pustite politiku. A, ako se već bavite politikom – onda bi tema trebalo da vam bude nešto sasvim drugo. Na primer, šta je sve u toj kući što je oteto. Od „urbanih legendi” o ogrlicama iz emisija čiji snimci više nisu dostupni, do onog potvrđenog policijskim zapisnicima.

Do sledeće nedelje…

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Jachim Zoomira nedelju 073

Nekrofilija u medijima postoji i zbog vas.

Leksikon s2:ep17 /Marko Milivojević

Poželeti da saznaš  životnu priču ponekad podseća na nemoguću misiju. Leksikon je te nemoguće misije pretvarao u moguće. Barem iz dosadašnjeg iskustva.

Novo zahlađenje odnosa Grčke i Turske izvor nestabilnosti

Turska državna novinaska agencija Anadolu, prenela je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da za njega grčki premijer Kirijakos Micotakis...

Medijski stručnjaci i NVO osudili izveštavanje o majmunskim boginjama

Grupa organizacija i medija objavila je saopštenje u kojem se osuđuje neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još