Poskupljenje za opšte dobro

Sigurno ste primetili da su ovog leta cene nešto čudno. Nešto kao da sve košta mnogo više nego što smo to navikli, a pre svega voće i povrće. Ili je to samo moj utisak.

O slučaju paradajza već sam ranije pisao, a novi slučaj evidentnom poskupljenja sada je svinjsko meso.

Kako piše N1, svinjsko meso, koje se najviše jede u Srbiji, od januara je poskupelo za oko 20 odsto. Podaci koje navode pokazuju da je na teritoriji Beograda cena svinjskog mesa od 430 dinara, koliko je bila u januaru, poskupela na 520 dinara, u julu. U januaru je u Vranju cena svinjetine bila najjeftinija – 325 dinara, dok je uz blage oscilacije u julu povećana za 20 dinara.

Šta je objašnjenje? Kako piše N1, stručnjaci naglašavaju da Srbija godišnje uveze i do 50 hiljada tona svinjskog mesa, te prema predviđanjima analitičara dolazi vreme kada će ponuda mesa biti smanjena, što prema zakonu ponude i tražnje, dovodi do povećanja cene.

Ah taj zakon ponude i tražnje, šta bi mi bez njega.

Sa druge strane, kako piše N1, agroekonomski analitičar Milan Prostran naglašava da će povećanje cena od 10 ili 20 odsto potrošači verovatno moći da podnesu, a da će mnogo pomoći proizvođačima.

„Dakle, ja nemam nameru da smirujem nikakvu situaciju, nego pokušavam da kažem da je ovaj sektor stočarstva u Srbiji već duže u velikoj krizi. I morali bismo svi zajedno, kao potrošači, da i platimo možda nešto višu cenu da ga na kraju podržimo i da spašavamo sopstvene proizvođače“, ističe Milan Prostran.

Da li spašavamo proizvođače kao što spašavamo i proizvođače paradajza? Koliko od tog novca koji platimo ide proizvođačima, a koliko se u cenu ugrade svi ostali dok ona dođe do našeg stola? Jel će to opet biti ona priča proizvođač dobije 10 dinara, a mi u marketu kupujemo za 110? Izvinite što ne verujemo vašoj kapitalističkoj logici.

Tekst je deo serijala Presek nedelje

Naslovna fotografija: Eduardo Amorim / Visualhunt

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još