Podcast Mladost s2:e5 / Monika Lang / Zoomer

U današnjoj epizodi podcasta Mladost razgovarale smo sa Monikom Lang, umenicom i ilustratorkom čija dela krase korice naših omiljenih izdanja. Monika nam je pričala o mnogim zanimljivim detaljima svog umetničkog procesa, ali i otkrila da li treba da sudimo knjizi po njenim koricama.

Monika već nekoliko godina sarađuje sa izdavačkom kućom Booka, a njen rad i njene korice se vrlo lako prepoznaju na policama knjižara. Kako sama kaže, prepoznatljivost joj prija, ali je ona pažljivo i neguje.

“Uvek pročitam tekst koji ilustrujem, do sada nisam napravila nijedan izuzetak. Naravno da mi imponuje kada mi ljudi kažu da lako prepoznaju moj rad, to je stil koji sam gradila”.

Monika je tokom našeg razgovora dala i korisne savete mladim koleginicama i kolegama, i uspela da demistifikuje umetnički process. Iako nije sigurna odakle dolazi inspiracija, koja je često iracionalna komponenta, istraživanje i trud su elementi na koje svaki mladi umetnik i umetnica treba da se oslone.

“Nema tog talenta koji ne treba da bude dopunjen vrednim radom. Sigurna sam da to mladi ilustratori već znaju”

Monika nam je otkrila i svoje sigurno mesto i osećaj koji je obuzima kada se na njemu nalazi.

“Na fotografiji gledamo u Dunav, kod Apatina, ja sam odatle. Odrasla sam na toj reci, to moji prijatelji znaju – Dunav, pa sve ostale reke.”

Monika je sa nama podelila još mnogo zanimljivih detalja o svom životu i radu, ali i svoju omiljenu muziku. Preslušajte cello razgovor sa našom heroinom mladosti Monikom Lang u 25. epizodi podcasta Mladost.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjima nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcasta su Jana Šarić i Tamara Urošević.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još