fbpx

Podcast Mladost s2:e19 / Natalija Rajković / Zoomer

Dragi slušatelji i drage slušateljke, pred vama je još jedna epizoda podcasta #MLADOST. Danas smo razgovarali sa Natalijom Rajković, poznatijom kao Natalee Rajk, kantautorkom i umetnicom.

Naša sagovornica po struci nije muzičarka, već zapravo aviotehničarka. Završila je Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu, nakon čega je upisala osnovnu i srednju muzičku školu u Vršcu.

Prvi put dolazi u Beograd sa 15 godina, po nagradu za poeziju koju je pisala. Tada se zaljubljuje u grad i odlučuje da se školuje u njemu, a ne u obližnjem Nišu.

Već u srednjoj školi osniva svoj prvi bend, Switch, sa drugarima iz srednje škole. Natalija tvrdi da je za bend najvažnije da budeš komunikativan i spreman na rad sa drugima, a da uopšte nije neophodno da imaš predznanje iz nekog instrumenta. Ona se, ipak, ranije bavila pisanjem poezije, i to je ono što ju je najviše privuklo muzici.

U to doba upoznaje se sa muzičarima van škole i započinje svoju karijeru. Nailazila je na mnoge prepreke na samom početku, bila to kritika da nije talentovana ili prestara za muzičku školu. Međutim, naša sagovornica nikada nije bila potpuno slomljena od toga, i naučila je koliko je važno znati kada sa nečim treba stati, a kada nastaviti svom snagom.

Ove godine izlazi na prijemni ispit za grafički dizajn. Iako voli sve vrste umetnosti, a naročito likovne, fakultet upisuje iz egzistencijalnih razloga. Kako i sama Natalija kaže, od svih umetnosti, a naročito od muzike, ne može se lako živeti.

Što se tiče njenog benda, Natalee, osniva ga uz motivaciju njene kume. Tvrdi da je sav njihov rad bio poguran od strane mnogobrojnih festivala, koji podstiču rad mladih bendova. Iz nastupa koji su im pruženi, zaključuje da je Natalee bend za manja i intimnija mesta, bend koji nosi takvu vrstu energije koja se ne bi mogla pravilno preneti na ogromnim scenama.

Izabrala je pesmu „Bebo“, jedinu studijski snimljenu pesmu benda Natalee dostupnu na Youtubeu. Za fotku šalje svoj safe space, iliti unutrašnjost gitare, nešto što ju je pratilo kroz ceo život.

Inspiraciju za pesme vuče i iz svog i iz tuđeg života. Međutim, Natalija tvrdi da se inspiracija uglavnom dešava kad je suđeno, i kada ima osećaj da bi nešto trebalo da ovekoveči svojim tekstovima. Cilj benda za ovu godinu jeste da objavi svoj prvi studijski album.

Zbog pandemije koronavirusa, svirke u Beogradu, u koje se toliko zaljubila po dolasku, nisu u mogućnosti da se izvode. Zato, naša sagovornica razmišlja da svira sa kolegama na ulici, ne bi li osetila tu energiju koju je imala dok je nastupala.

Kao omiljenu od svojih pesama bira „Novi dan“ – pesmu koju je namenila ljudima nakon raskida. Iako možda zvuči tužno, pesma šalje snažnu poruku da je neophodno da se nastavi dalje i da se sve zaboravi, jer će na kraju sve biti u redu.

To je i poruka koju bi poslala svojoj petnaestogodišnjoj sebi – sve će biti u redu, samo je važno da se opustiš. Ipak, Natalija misli da je ta tinejdžerka ne bi poslušala.

Ceo podcast možete poslušati ovde:

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Jana Danilović: Street art nije muški svet

Umetnice iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Hrvatske i Francuske su vikend provele oslikavajući zidove Dorćol Platza u okviru „All girls,...

PRESEK NEDELJE – teške reči i slabe mere

U moru medijskih informacija, prebukirani drugim obavezama, ne stižemo sve da ispratimo, pogledamo, pročitamo. Zato je tu PRESEK NEDELJE, da vam pruži...

Dr Milić: Mladi češće nego stariji razvijaju autoimunske reakcije nakon kovida

Doktorka Jovana Milić sa Univerziteta Modena i Reggio Emilia iz Italije, bila je gošća nove epizode Edit vloga pod nazivom „Zavrni rukav“....

ZOOMER LEKSIKON 03: Ognjen Levkov i Bogdan Zdravković

Koliko puta samo prođemo ulicom i ne primetimo one koji nam idu u susret. Ti sasvim „obični” prolaznici, a opet sa puno autentičnih priča...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još