Počinje popis i ne, niko neće da vam krade podatke

Popis stanovništva Republike Srbije počinje u subotu i izgledaće isto kao i svaki put do sad, osim što će obrazac biti elektronski. Ali, u skladu sa sveopštim trendom Tviter histerija oko svega, odjednom se, prvi put ikada – i popis doveo u pitanje.

Tako korisnici Tvitera prave planove kako da spreče popisivače da rade svoj posao, sve brinući se za svoje podatke, istovremeno ne obraćajući pažnju da je sve njihove relevantne podatke Elon Musk verovatno dobio pre nego što su kliknuli da ostave tvit.

Elem, prema Zakonu o popisu popisivanje je obaveza za sve građane i on služi za dobijanje relevantnih podataka o stanovništvu na osnovu kojih se kasnije kreiraju različite politike. Ne, podatke niko ne zloupotrebljava i ne mogu ih popisivači koristiti za lične potrebe. Nisu to dostavljači hrane. Elektronski formulari zapravo povećavaju zaštitu podataka.

Gostujući u Novom danu na N1 pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović objasnio je da se podaci čuvaju u bazi podataka samo i isključivo Republičkog zavoda za statistiku, koji snosi svu odgovornost za njihovu bezbednost i dodao da je sam Zavod razvio elektronski obrazac za popisivanje, a da je prednost tog sistema što sami održavaju i prilagođavaju softver; „I svi podaci se slivaju u našu bazu i ne može niko da pristupi“, rekao je.

Kazna za one koji odbiju popisi je u rasponu od 20 hiljada do 50 hiljada dinara, a naravno može se desiti da ne budete kod kuće – ali u tom slučaju ćete dobiti u sandučetu broj info centra na koji ste dužni da se javite.

Ipak, iako je svako od nas dužan da popisivačima kaže tačne informacije, postoje tri pitanja na koja ne morate da date odgovor. To su pitanja o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti. Imate puno pravo da se izjasnite kako želite ili da ne date odgovor na to pitanje ukoliko ne želite. Vaša nacionalna i verska pripadnost se ne može podrazumevati i popisivači nemaju pravo da je popune „odokativno” na osnovu svojih pretpostavki.

Naslovna fotografija: SHVETS production / Pexels

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Kad opskurni rijaliti bude edukativan

liti kako mi se u prvih 24h u Londonu dopao samo goli rijaliti Juče sam sleteo u London...

Kolin Farel rasprodao otvaranje FAF-a

Ulaznice za projekciju filma Duhovi ostrva kojim će u petak, 25. novembra u 19 časova u Velikoj sali mts Dvorane svečano biti otvoren 28....

16 dana aktivizma u znaku jubileja: 20 godina od kako je porodično nasilje krivično delo

Danas počinje kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama", a ove godine ona je posebno značajna jer se obeležava i jedan...

Pozorišna žurka povodom desetog rođendana Reflektor Teatra

Reflektor teatar ove godine obeležava svoj deseti rođendan. Ovim povodom teatar je pripremio celodnevni spektakl koji počinje panelima, nastavlja se zajedničkim izvođenjem...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još