Počinje mesec LGBT ponosa, mesec kada neki treba da se stide

Svake godine u mesecu junu LGBT zajednica proslavlja Mesec ponosa serijom različitih događaja, ali i podseća na to da prava LGBT+ zajednice nisu ostvarena u još uvek najvećem delu sveta. Ovi događaji predstavljaju promociju samopotvrđivanja, dostojanstva, jednakosti, ali i povećanja vidljivosti svih osoba čija je seksualna orijentacija ili rodni i polni identitet drugačiji od normativnog. Cilj je rušenje predrasuda i društvene stigmatizacije.

Zašto baš jun?

U junu 1969. godine dogodio se ključni događaj u LGBT+ istoriji koji je promenio društvene tokove iz korena. U pitanju je Stonvolska pobuna, ili bolje rečeno revolucija, u njujorškoj četvrti Grinič Vilidž, kada su se dogodile spontante i nasilne demonstracije protiv političke racije koja je započela u jutarnjim satima 28. juna. U to vreme, homoseksualnost je bila kriminalizovana, a jako mali broj ugostiteljskih objekata dozvoljavao je ulaz gej osobama, a ono malo lokala koji su to omogućavali držali su heteroseksualci koji su imali veze, ili davali mito policiji. Poznati bar Stounvol In je tada bio u vlasništvu mafije i bio je popularan sloju gej zajednice koji je bio najviše marginalizovan – među trans osobama i dreg kraljicama, ali i uslovno rečeno „feminiziranim“ muškarcima, muškarcima koji su se bavili prostitucijom i mladim beskućnicima. Upravo to su bile osobe koje su bacile prvi kamen, pokrenule revoluciju koja je trajala nekoliko nedelja i stvorile istoriju – u roku od dve godine u Njujorku su formirane dve gej aktivističke organizacije, tri novinska lista, a prve Parade ponosa dogodile su se 1970. godine u Njujorku, Los Anđelesu i Čikagu povodom godišnjice nemira.

Upravo ove hrabre osobe, sa dna društvene lestvice, sa margine društva, promenile su tok istorije i stvorile uslove za bolji kvalitet života cele zajednice.

Njima hvala što i Srbija danas ima debatu o Zakonu o istopolnim zajednicama. Njima treba da kaže hvala i naša premijerka što može jedina uživa „privilegije“ života u istopolnoj porodici, dok ostatak LGBT+ zajednice ta prava nema. I pred njima treba da se stidi jer na krilima njihove borbe ima prava koja ima i privilegiju da je potpuno ne zanima što drugi članovi zajednice svoja prava ne mogu da ostvare, dok svakodnevno blisko sarađuje sa osobom koja im ta prava negira jer „brani ustav“.

Ali, istorija pamti. Istorija će zauvek pamtiti transeksualne prostitutke koje su promenile tok istorije. Istorija će zauvek pamtiti i Silviju Riveru i torbu Marše P. Džonson. A da li će, i kako, pamtiti privilegovanu ženu na poziciji moći koja je odlučila da ne uradi ništa?

Istorija pamti.

I zato, srećan Mesec ponosa svim LGBT+ osobama i ne brinite što nemate podršku sa „vrha“ za legalizaciju vašeg temeljnog ljudskog prava da formirate porodicu. Setite se da je podrška uvek dolazila sa dna i da se društvene promene uvek dešavaju sa dna. Privilegovani svoje „privilegije“ nikad neće sami pokloniti, već se za njih mora boriti. Temeljno, sa dna, do vrha. I vi ćete se izboriti. Bez njih.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još