Ono što je zaista zabranjeno na RTS-u

Kako fino medijski spin funkcioniše – RTS nešto zabrani, a tabloidi to lepo obrnu u drugom smeru. Pa tako čitamo o tome kako je Vučićević zabranjen na javnom servisu, a Dojčinović, zamislite, nije. A nešto ni predsednika ne zovu. Suzica. A to što bukvalno ne postoji prilog na RTS-u u kome ga ne hvale, to ništa.

Kad god imamo neku takvu manipulaciju, treba da bacimo pogled šta stoji iza toga. Spin uvek nešto pokušava da sakrije. Hm, možda na primer to što je na tom istom RTS-u, bez objašnjenja, zabranjena reklama protiv Rio Tinta koju je snimio pokret Kreni-pokreni uz pomoć građana i građanki Srbije koji su za nju platili i snimanje, a i termin na RTS-u. Možda to što nam, ponovo, RTS daje pravo da znamo sve, osim onog što se dešava ispred njihove zgrade, pa tako ako niste domaći izdajnik koji prati Šolakove medije verovatno nećete ni saznati da su se građani u velikom broju okupili ispred te čuvene zgrade.

Mi nemamo veze sa Šolakom, ali evo pokazaćemo vam kako je to izgledalo.

Foto: Dragoljub Zamurović, izvor: Kreni-promeni

I dok se reklama kompanije Rio Tinto vrti već duže vreme neprestano na javnom servisu i pokušava da nas ubedi kako su potpuno bezbedni i kako će nam sa njima cvetati ruže, a dok funkcioneri plaše narod kako ćemo bez stranih investitora svi pomreti od gladi (o pustoši, zagađenju i toksičnim životnim uslovima u kojima se nalazimo ni reči), reklama koja pokazuje drugu stranu je zabranjena.

I mi možemo diskutovati da li je bez osnova. Da li je reklama propaganda, ili realnost. Čije su informacije tačne. Možemo diskutovati do sutra. Ali sve i da jeste propaganda, reklama Rio Tinta nije ni po čemu drugačija i takođe je potpuna propaganda. Na kraju krajeva, svrha reklamiranja je da prodaš svoj proizvod. Ili ideju. Tako da, obrni-okreni, ovo jeste cenzura. Obrni-okreni, nekome u Srbiji ne odgovara da se čuje šta se dešava oko kompanije Rio Tinto, ili kako danas izgleda dolina Jadra. Ne mora da nam Viktor Savić govori o građanskom ratu u Novoj Gvineji. Dovoljno je da RTS, koji već obilazi sve krajeve Srbije snimajući sto i jednu emisiju sa reči „Srbija“ u nazivu, skokne malo i do doline Jadra i snimi kuće bez krovova i napuštena područja.

A mi vam kačimo i reklamu, jer – što da ne. Možda navede na razmišljanje gde živimo i da li je patriotizam čuvanje murala, ili čuvanje reka i planina. Da li voleti svoju zemlju znači tetovirati njene granice, ili čuvati ono što je unutar njih od prodaje stranim investitorima koji će eksploatisati izvorišta, reke i šume, eksploatisati srpske radnike i držati strane državljane u robovlasničkom položaju. Dok nam se istovremeno sve to predstavlja kao „ekonomski napredak“. Da li je patriotizam borba za teritorije, ili rat za vazduh?

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još