Novembar: mesec nasilja i pritisaka na novinare

Jezive pretnje koje su stigle redakciji Danasa poslednje su u nizu nasilja i pritisaka kojima su izoženi nezavisni mediji, a koje je, čini se, ovog meseca posebno intenzivirano. Neki od ovih pritisaka su direktno nasilje ili pretnje nasiljem, dok su neki pritisci ekonomske prirode, ili sudske. Ili, sve navedeno.

Da su pretnje novinarima koji kritički pišu o vlastima česte, govori broj prijavljenih slučajeva koji je sve veći, iako se ovi slučajevi uglavnom nikada ne reše – ili odbace. Kako je objavila Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF) na osnovu svog prošlogodišnjeg istraživanja, čak u 70 odsto slučajeva koje tužilaštvo vodi kao okončane – krivična prijava novinara je, u stvari, odbačena.

Jedna moja prijava stajala je u tužilaštvu četiri godine, pre nego što je odbačena. To je kao da prijavite da je snajperista prekoputa vas, a oni nakon četiri godine konstatuju da nema mesta postupanju, jer je snajperista otišao”, rekao je za portal Bezbedni novinari Željko Matorčević, urednik portala Žig info, čije prijave za pretnje, ali i prebijanje, nisu rešene.

Dok se prijave koje podnose novinari odbacuju, prijave protiv (određenih) novinara koje podnose državni zvaničnici prolaze. Poslednja u nizu jeste presuda u slučaju Gašić VS KRIK, u kojoj je sudija Nataša Petričević Milisavljević osudila KRIK.

Naime, Bratislav Gašić tužio je KRIK u aprilu 2021. godine za povredu ugled i časti zbog vesti koju je KRIK objavio sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke u kojoj je preneo ono što se dešavalo u sudnici – citirao prisluškivani razgovor članova kriminalne grupe u kome se čulo da je direktor BIA-e Bratislav Gašić kod Jotića „na kazanu“. Kako podseća Koalicija za slobodu medija, tokom suđenja bila su zakazana četiri ročišta, dok su samo dva održana.

„Napominjemo da je KRIK u svom tekstu citirao dokaze koji su izneseni na suđenju u skladu sa članom 74. Zakona o javnom informisanju i medijima. Prema ovoj odredbi, „Informacije iz krivičnog postupka koji je u toku mogu se objaviti ako su iznete na glavnom pretresu ili ako su pribavljene ili ako su mogle biti dobijene od organa javne vlasti na osnovu zakona kojim se uređuje pristup informacijama od javnog značaja“. KRIK je skladu sa Kodeksom novinara Srbije Gašiću dao priliku da se izjasni o navodima, ali on tu priliku nije iskoristio. Gašić nije iskoristio ni svoje zakonsko pravo da zatraži demanti nakon objavljivanja teksta, niti je sporne navode izrečene na sudu demantovao putem nekih drugih medija već je posegnuo za tužbom koja bi trebalo da bude opcija tek kada se iscrpe svi ostali mehanizmi koji dozvoljavaju da se zaštiti nečiji ugled i čast, što nas navodi da je cilj ove tužbe bio finansijsko i svako drugo iscrpljivanje KRIK-a“, navodi Koalicija za slobodu medija i upozorila na porast tužbi koje mediji dobijaju zbog prenošenja iskaza ili dokaza sa suđenja, čime se praktično onemogućava medijima da prenose informacije od javnog značaja.

Pored ovakvih prikrivenih ekonomskih pritisaka, tu su i oni očigledni – pretnje nasiljem. Poslednji u nizu, po sadržini jedan od najjezivijih slučajeva, stigao je redakciji Danasa.

Samo, kada jednog jutra budete krenuli na posao uputivši se ka vašoj redakciji, i dok sebi pravite jutarnju kaficu, i dok nonšalantno ćaskate sa vašim kolegama o vašim porodicama, sportu, vremenu, ili pak nekom traču, i kada najednom salva metaka krene da lomi prozore i rikošetira iznad vaših glava krenuće odmotavanje u vašim glavama gde ćete se setiti svega, od vaših prvih koraka, polaska u prvi razred osnovne, prvog poljupca, prvog seksa, prve plate, venčanja, rađanja vaše dece, pa sve do ovih reči koje se nalaze u ovom mejlu koje će biti poslednja stvar koju ćete videti pre nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“, sadržaj je mejla koji je naslovljen sa „Beogradski Šarli Ebdo“ i koji je stigao na mejl glavnog i odgovornog urednika Dragoljuba Petrovića, kao „upozorenje“.

Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, navodi se u početku mejla, koji kasnije objašnjava da je povod ovoga izveštavanje o temama vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru, kao i da pretnja dolazi od grupe iz senke – „iz senke obitava nova generacija srpskih nacionalista koja je nepotkupljiva, nekorumpirana i nadasve časna„, navodi se u mejlu i zaključuje da oni nikada neće biti procesuirani „jer i oni neće preživeti tako što će sami sebi presuditi ili pak poginuti u razmeni vatre sa organima reda“.

Nakon objavljivanja pretnji, osude su stigle sa svih strana, uključujući i državni vrh, ali se očekuje stvarna reakcija jer je poruka stigla sa visoko zaštićenog servera kao što je Proton mejl, te i da ne upućuje da je u pitanju impulsivna akcija, već promišljena aktivnost.

Organi gonjenja Republike Srbije su do sada mnogo puta dokazali da su u stanju da promptno pronađu osobe koje upućuju pretnje smrću. To su najčešće dokazivali kada pretnje stižu predstavnicima vlasti. Insistiramo da veoma opasna praksa nekažnjavanja napadača na novinare i medijske radnike bude okončana i da zakoni važe jednako za sve. Nekažnjavanje ovakvih pretnji podstiče počinioce da ih i realizuju„, objavila je Koalicija za slobodu medija i navela da „opravdano strahuju da je reč o veoma ozbiljnoj nameri da se organizuje teroristički čin i da redakcija i novinari budu mete napada„.

„Sve ovo je logična posledica atmosfere nasilja koja se sistemski stvara, kao i širenja militantne nacionalšovinističe atmosfere koju produkuje režim i društvena elita„, zaključuje se u saopštenju koji potpisuju Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža.

Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža iskazali su solidarnost sa novinarima koji su mete pretnji i navele da će sa ovim pretnjama upoznati i međunarodnu javnost.

Foto: Koalicija za slobodu medija

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još