Nisu ni seli u Skupštinu, a već pozivaju na kršenje zakona

Nove parlamentarne stranke koje su prebacile cenzus na prethodnim izborima još uvek nisu ni sele u skupštinske klupe, a već su krenule u proces ograničavanja ljudskih prava osetljivim društvenim grupama. Očigledno je za naše desničare u opoziciji najveći problem sa kojim se Srbija suočava – gej parada. Na to su se prvo fokusirali.

Prvi su se, naravno, oglasili oni koji su se i politički profilisali kroz anti-prajd šetnje, još u vreme kada „nisu bili partija, već porodica“. U međuvremenu su postali partija, koja se zalaže za demokratiju, dok istovremeno ograničava ljudska prava građanima i građankama Srbije. I u tome ne vidi ništa paradoksalno.

Srpski pokret Dveri ima jasan stav po pitanju LGBT zajednice – oni moraju imati ljudska prava i slobode koje im garantuje Ustav i zakoni i ne smeju biti diskriminisani ni po jednom osnovu. Ali Dveri jesu protiv promocije ideologije homoseksualizma i održavanja gej parade čiju ćemo zabranu tražiti i u Narodnoj skupštini“, navodi se u saopštenju Dveri od 15. maja, povodom Svetskog dana porodice. U saopštenju su takođe naveli da vlast u Srbiji „umesto da radi na merama populacione politike svake godine radi na promiciji homoseksualzma, a na gej paradama učestvuju mnogi državni funkcioneri, od premijerke do ministara u vladi“, čime su nastavili da ponavljaju svoju populističku mantru povezivanja homoseksualnosti sa negativnim prirodnim priraštajem, bez ikakve smislene argumentacije.

Pored nenavođenja ikakve argumentacije, ovom pokretu očigledno ne predstavlja problem ni da govori o Ustavu i zakonima, dok dirketno i otvoreno pozivaju na kršenje zakona koji garantuje svim građanima i građankama Srbije pravo na mirno okupljanje.

To je veliko poniženje da parlamentarna stranka poziva na kršenje zakona. Beograd Prajd je skup građana koji za cilj ima promovisanje demokratskih vrednosi i ukazivanje na položaj i probleme koje LGBT osobe imaju. Pažljivo sam pročitao njihovo saopštenje i bilo mi je bizarno da oni pozivaju da LGBYT osobe treba da imaju sva prava koja Ustav i zakoni nalažu, a onda u nastavku te rečenice pozivaju na kršenje zakona o javnom okupljanju“, izjavio je za N1 Marko Mihailović iz Beograd Prajda i dodao da je „tužno da naši parlamentarci ne poznaju zakon naše zemlje“.

Nije mnogo prošlo, a oglasile su se i druge kolege iz desnice. Srpska koalicija NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije, DSS i još 25 udruženja građana, koristeći istu retoriku naveli su da će braniti zakone, tako što će pozivati da se krše.

Zakonom su garantovana ista prava za sve građane, bez obzira na seksualnu orijentaciju, ali niko nema pravo, naročito manjina da agresivno promoviše i nameće svoje vrednosti većini. Jasno je da jučerašnji događaj i najavljene šetnje u septembru LGBT populacije za cilj imaju ponovni pokušaj stavljanja na dnevni red Zakona o istopolnim brakovima, protiv koga ćemo se vrlo odlučno boriti u Skupštini, braneći i Ustav Srbije” – izjavio je predsednik DSS i jedan od lidera koalicije NADA, dr Miloš Jovanović, povodom početka Nedelje ponosa.

Od kada se kod nas održavaju tzv. Parade ponosa, one su služile za vređanje države, njenih simbola, kao i nacionalnih i verskih osećanja većine našeg naroda, a ne za promovisanje različitosti. Sve dok je to tako, protivićemo se svakom takvom događaju. Mi kao narod imamo čemu da se ponosimo iz naše slavne istorije. To svakako nisu ove parade gej populacije” – izjavio je predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA, Vojislav Mihailović.

Nije neočekivano da su oni kojima je primarni fokus povratak istorijski prevaziđenih oblika društvenih uređenja okrenuti prošlosti, a ne budućnosti. Poražavajuće je to što ne razumeju zakone republike iz čijeg budžeta će primati platu, kao i to što će koristiti govornicu Skupštine te republike da pozivaju na kršenje njenih zakona. A možda je najviše poražavajuće to što opozicione stranke za probleme građana koje percipiraju ne vide rešenja van izlizanih floskula i što umesto pronalaženja načina za poboljšanje položaja svih građana i građanki – nalaze načine da pogoršaju položaj jedne grupe građana.

„Stravično mi je da postoje parlamentarne stranke koje se bore da određeni ljudi nemaju prava. Ja mislim da je posao svih stranaka, bez obzira gde su na političkom spektrumu, da se bave dobrobiti svih građana i građanki, a ne da se bave izolacijom određene grupe”, zaključio je Mihailović za N1.

Naslovna fotografija: Beograd Prajd

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još