Ne davimo Beograd podržao zaposlene klinike „Dr Laza Lazarević“

Pokret Ne davimo Beograd pružio je podršku i pozvao na solidarsnost sa zaposlenima Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Ne smemo dozvoliti da se u ustanovi koja ima ogroman značaj za naše društvo krše radna prava zaposlenih, da su žrtve mobinga samo zato što iznesu drugačije mišljenje oko organizacije rada, da se dodatno pogoršavaju uslovi rada. Takva situacija dovodi do dodatnog komplikovanja psihičkog i mentalnog zdravlja pacijenata jer u uslovima tenzije, konstantnih promena terapeuta i lekara koji se brinu o njima, i neadekvatnih uslova za brigu, ne može se postići napredak i poboljšanje zdravstvene situacije pacijenata. Oni su ti koji, zajedno sa svojim članovima porodice, u konačnici ispaštaju usled neadekvatnog vođenja ustanove. Lekar koji je šikaniran nije u mogućnosti da pomogne pacijentu na adekvatan način”, poručio je Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, Moramo.

Ne davimo Beograd podvlači i da je pandemija kovida pokazala da se zahvaljujući brizi i odgovornosti lekara, medicinskog osoblja i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i njhovom brzom adaptacijom na novonastale uslove, održao naš zdravstveni sistem u trenucima kada je bilo najpotrebnije, te da su oni ti koji najbolje razumeju potrebe za odgovarajućim uslovima rada, kako bi mogli da se brinu o mentalnom i psihičkom zdravlju pacijenata. „Stoga je u interesu svih nas da ozbiljno shvatimo postojeću situaciju u zdravstvenom sistemu„, zaključuju iz pokreta.

Podsetimo, zaposleni ove klinike organizovali su pre nedelju dana protest na kome su zatražili smenu v.d direktorke Ivane Stašević Karličić, koju optužuju za mobing. Zaposleni se žale na česte premeštaje na različita radna mesta, što se odražava na pacijente, kao i da dobijaju radne naloge koji traju i duže od 45 dana. Zaposleni su naveli i da je od 30 potpisnika peticije sa zahtevima njih 15 dobilo premeštaje od strane direktorke.

Kao odgovor na optužbe, V.d. direktorka Ivana Stašević Karličić izjavila je za N1 da je reč o „neprincipijelnim zahtevima“ i da se „instrumentalizuju ljudi koji imaju potrebu da žive privilegije koje su imali u prethodnom periodu„, te navela da su premeštaji bili u vreme kovid pandemije, što je bilo za dobrobit građana.

Štrajk upozorenja bio je održan 21. septembra, a ukoliko nadležni ne reaguju za danas je bio najavljen generalni štrajk do kog, za sada, nije došlo.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još