Napad na Pera Jovovića je napad na sve nas

Redakcija portala Zoomer.rs najoštrije osuđuje napade na novinara Nove.rs Pera Jovovića i zahteva od nadležnih institucija hitnu reakciju povodom pretnji smrću i ugrožavanja bezbednosti Jovovića, a posredno i svih novinara koji se usuđuju da izveštavaju na objektivan i profesionalan način. Očekujemo da će odeljenje za visokotehnološki kriminal, koje se pokazalo kao visokoefikasno na primeru suzbijanja piratskih izdanja filma „Toma“, imati jednake uspehe u brzom pronalaženju i sankcionisanju svih aktera koji su pretili Jovoviću, kao i onih koji su napad inicirali i motivisali.

Napadi na Jovovića, motivisani i predvođeni pisanjima lista „Informer“, predstavljaju napad na novinarsku profesiju u celini. Nedopustivo je da u situacijama kada politika inicira nacionalne sukobe zarad sopstvenih interesa novinari, ponovo, budu na meti napada. Očekujemo da nadležne institucije, ali i političari pojedinačno, na čelu sa predsednikom i premijerkom, osude napad i učine sve što je potrebno kako bi se počinioci sankcionisali.

Podsećamo, premijerka je nedavno, prilikom polaganja cveća na stratištu u Jajincima i pred spomenikom stradalim Srbima, Jevrejima i Romima, obećala da će se država boriti protiv fašizma. Evo prvog testa da to pokaže i na delu. Napadi na Jovovića upravo su napadi motivisani agresivnim nacionalizmom, ideologijom koja se promoviše i od strane pojedinih aktera sa državnog vrha. Državna borba protiv fašizma i nasilja nužno uključuje i prava novinara na slobodno izveštavanje i zaštitu novinara od nasilja i napada.

Fotografija iz Prištine koja je bila povod za napade – izbor: facebook

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još