Nagrada „Osvajanje slobode“ u rukama Milene Radulović!

Dvadesetprvi put dodeljena je nagrada „Osvajanje slobode“, koju dodeljuje Fondacija „Maja Maršićević Tasić“, a ove godine ona je otišla u ruke heroine Milene Radulović.

O značaju javnog istupa Milene Radulović nije potrebno dodatno govoriti, osim reći jednu stvar: nagrada je otišla u prave ruke! Svojim istupom, Milena je motivisala i osnažila mnoge žene, od kojih su neke, poput njene koleginice Danijele Štajnfeld, izašle u javnost i govorile o nasilju koje su preživele. Ako #metoo pokret u Srbiji ima lik, to je lik Milene Radulović.

Kako piše N1, Milena je na dodeli nagrade poručila da „nema slobode dok se ne osvoji“ i da „nema slobode bez borbe“.

„Za mene je jedina opcija bila sloboda, a kada je ta sloboda osvojena, onda možeš da kreneš da se boriš za tu slobodu. Ovo nije samo moja nagrada, već nagrada 16 žena koje su deo ovog slučaja (postupak protiv Miroslava Aleksića) koju delim sa prvenstveno sa svoja tri ratna druga – Jefimija, Ivana i Iva Ilinčić“, rekla je Radulović.

Žiri koji je dodelio nagradu činile su sve dosadašnje dobitnice, među kojima su i Olja Bećković, Tamara Skrozza, Marija Lukić, Dubravka Stojanović, Srbijanka Turajlić, Mirjana Karanović, Biljana Srbljanović…

„Velika mi je čast da su nagradu uručile žene s kojima sam odrasla kao uzorima i za koje sam znala kroz svoj život. Biti deo tog društva izgleda kao neki san. Meni je nestvarno da sam to ja sada i da sam tu“, rekla je Radulović, dok je članica žirija i dobitnica nagrade profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić podsetila da je Milena Radulović  tek stasala za školu kada je ustanovljena nagrada. Ona je istakla da su u Fondaciji mislile da su ta deca spremna da rastu u slobodnijem i boljem društvu, a da je 20 godina kasnije „ta devojčica hrabro, požrtvovano i plemenito načinila veliki gest – pobunila se“ – ne samo u svoje ime, već u ime svih koji su bili u sličnom položaju, piše N1.

Vest o dodeli nagrade proširila se munjevito društvenim mrežama i većinski su u pitanju komentari podrške, iako ima i onih koji podsećaju da suđenje Aleksiću nije završeno. U nekim komentarima navodi se pitanje da li će Milena vratiti nagradu, ukoliko Aleksić bude oslobođen. To je jedino pitanje na koje treba dati odgovor – ne, ukoliko do toga dođe, njena nagrada zapravo imati još veću težinu.

BRAVO MILENA I HVALA ZA SVE!

Foto: Fondacija „Maja Maršićević Tasić“

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još