Mladost s2:e4 / Filip Grujić / Zoomer

I ovoga puta smo imale čast da ugostimo heroja mladosti – Filipa Grujića, koji kreira pozorišne svetove i iz godine u godinu kupi sve više simpatija publike. Filip nije samo dramaturg čije predstave svi volimo, već je i perspektivan pisac, član benda i, kako sam priznaje, ne tako dobar fotograf.

Sa Filipom smo razgovarale o svakodnevnim, malim stvarima, ali i o 2020. godini koja mnogima ne protiče onako kako su je zamislili. Međutim, čini se da je Filipu ova godina donela mnogo toga lepog, između ostalog i novi roman “Podstanar” kao i prestižnu Mihizovu nagradu. To nas je inspirisalo da pričamo o društvenoj funkciji kulture i pozorišta.

„Umetnost jeste dobar medij, uvek je bila, ali prosto – ne mora uvek da bude angažovana“

A Filipova umetnost podrazumeva i pozorište i književnost. Da biste saznali kako se književni i pozorišni rad prepliću ili ne prepliću morali biste da pročitate Filipove romane i odgledate sve predstave na kojima je radio, a on nam je u nastavku razgovora nagovestio u kom pravcu bi naše istraživanje trebalo da ide i koliko se ta dva sveta u njegovom životu dodiruju ili mimoilaze.

U međuvremenu, Filip je sa nama podelio i sliku svog sigurnog mesta, koje vrlo lako možemo da opišemo kao “ljubav na reci”.

“To je za mene bilo neverovatno, jer sam posle tri meseca konačno uspeo nešto da osetim. Reka me smiruje, ja sam odrastao u Novom Sadu, reka je sastavni deo grada, nije ekskurzija”

Filip je sa nama podelio i muziku koja mu posebno znači, kao i svoje planove za skoriju budućnost. O tome gde Filipa možete sresti, čitati ili slušati u narednim danima i nedeljama, saznajte u novoj epizodi podcasta Mladost.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još