Konstrakta sa leta za Torino poslala antikapitalističku poruku

Sećate se da su našu Evrovizijsku predstavnicu prozivali za podršku Rusiji zbog stolova u obliku slova Z? Ono što sam tada pokušao da kažem jeste da, s obzirom na to da smo jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila sankcijama prema Rusiji i koja održava proteste podrške invaziji na Ukrajinu – nije čudno to što će neko pomisliti da i naša predstavnica deli tu politiku i te vrednosti. O njoj znaju malo, o zvaničnoj politici Republike Srbije verovatno mnogo više.

Ono što ne znaju o Konstrakti i što je čitavu situaciju dovođenja nje u kontekst fašizma učinilo maksimalno bizarnom jeste to da je ona zapravo – levičarka. Ako natpis sa majice u kojoj je odletela u Torino dođe u svetske medije, možda im sada postane jasno.

Foto: Zvanični instagram profil Konstrakte

Naime, naša predstavnica koja je odletela u Torino na Međunarodni dan rada iskoristila je priliku da pošalje i jasnu poruku – ODMOR JE OTPOR. To je učinila noseći majicu sa ovim natpisom, koja je kreacija brenda Manonija. Radi se o brendu koji je profilisan kao politički osvešćen i antifašistički brend. Neki od njihovih najpoznatijih dizajna su „Partizanke”, „Antifašistkinja” i „Jugoslovenka”, kao i „solidarni proizvod” – linija proizvoda sa natpisom „Solidarnost, a ne milostinja”, od koje celokupan profit doniraju Solidarnoj kuhinji.

Kolekcija „Odmor je otpor” čiju majicu je ponela Konstrakta, namenjena je „svima kojima je dosta jurnjave, produktivnosti, efikasnosti, rokova”.

„Želimo društvo u kome ćemo odmarati sa uživanjem, bez griže savesti i straha. Borba za više odmora je budućnost”, navodi se u opisu kolekcije.

Jasniju političku poruku Prvog maja Konstrakta nije mogla da pošalje.

Naša predstanica je, inače, več održala prvu probu o Torinu. Ona će na Evroviziji nastupu pod rednim brojem tri, druge polufinalne večeri 12. maja, a na kladionicama se trenutno nalazi na trinaestom mestu.

Slika sa probe u Torinu, izvor: Instagram profil Konstrakte
Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Protesti poljoprivrednika zbog cene suncokreta

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika započeli su danas protestnu vožnju iz Stare Pazove, kako bi pokazali nezadovoljstvo otkupnom cenom suncokteta i cenama...

Deset TOP serija koje donosi avgust, p1

Igra prestola dobija prequel, a Stiv Karel glumi terapeuta kojeg drži u zatočeništvu serijski ubica. Ejmi Čarls sa BBC-a navodi šta ne...

ZOOMER ocenjuje: Letnje pesme p1 / retro edition

Atlero i plaža, brigama sabotaža… ovo leto neće trajati večno kao u pesmi Marije Mikić, ali neke pesme o najlepšem godišnjem dobu...

Izložba japanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

U okviru Desetog festivala „Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još